Počeli informativni dani za novi Erasmus+ program

0

Evropska komisija je objavila novi Erazmus+ Opšti poziv za podnošenje predloga projekata za 2021. godinu i time otvorila prvi konkurs u okviru novog Erasmus+ 2021/27 programa.

Erazmus+ informativni dan održan je u onlajn formatu danas, 6. aprila 2021. u Beogradu, u organizaciji Fondacije Tempus, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom omladine i sporta, a u okviru Erasmus+ nedelje.

Otvarajući informativne dane, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Sem Fabrici, istakao je značaj novog Erazmus+ programa koji će u narednih 7 godina pružiti mnogo više prilika za finansiranje i učenje, sa odobrenim budžetom od 26,2 milijarde evra sa dodatne 2,2 milijarde evra iz instrumenata spoljne saradnje EU.

„Tokom poslednje tri decenije, više od 10 miliona ljudi učestvovalo je u programu, i to u 33 zemlje, uključujući i Srbiju. Cilj novog programa je da postane sveobuhvatniji i bolji, finansiranjem mobilnosti u svrhu učenja i prekogranične saradnje za Evropljane svih starosnih grupa i porekla.“, naznačio je ambasador Fabrici.

Organizacije i obrazovne institucije iz Srbije i ove godine mogu da učestvuju u najvećem evropskom obrazovnom programu Erazmus+, koji započinje novi sedmogodišnji ciklus, pošto je Evropska komisija objavila poziv za finansiranje projekata za 2021. godinu.

 Opšti prioriteti novog sedmogodišnjeg programa su: podrška inkluziji, digitalna transformacija, zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promena i učešće u demokratskom životu.

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, naglasio je pozitivne rezultate učešća Republike Srbije u Erazmus+ programu od samog početka, ističući učešće Srbije u statusu partnerske zemlje od 2014. do 2018, kao lidera Zapadnog Balkana po broju odobrenih projekata, iznosu sredstava i broju osoba koje su otišle na razmenu u države Evropske unije.

„Drago mi je što mogu da istaknem da uspešne rezultate beležimo i tokom dva konkursna roka u kojima je Srbija učestvovala kao programska zemlja. Naime, ustanove i organizacije iz Srbije su bile koordinatori na 330 projekata ukupne vrednosti preko 22 miliona evra.“, naznačio je ministar Ružić.

Preko projekata koje finansira Erasmus+, studenti, zaposleni u obrazovanju, učenici osnovnih i srednjih škola, mladi, kao i polaznici obuka u obrazovanju odraslih su u mogućnosti da odlaze na razmene u zemlje EU. Erazmus+ omogućava obrazovnim ustanovama da značajno unaprede profesionalni razvoj svojih zaposlenih. Obrazovne institucije iz Srbije dobijaju preko ovog programa i sredstva za projekte koji podržavaju razvoj, razmenu i primenu inovativnih praksi.

Posebno sam srećan što mogu da kažem da Evropljani rangiraju program Erazmus+ kao treći najpozitivniji rezultat EU, odmah nakon slobode kretanja i mira”, zaključio je ambassador Fabrici.

Sve pojedinosti novog programa možete naći u brošuri Novi Erazmus+ program – mogućnosti za učešće”.

O mogućnostima koje novi program pruža obrazovnim ustanovama i organizacijama u oblastima obrazovanja, mladih i sporta u Erazmus+ programu govoriće se i u sredu i četvrtak, 7. i 8. aprila, a svi zainteresovani se mogu informisati više na stranici erasmusplus.rs/erazmus-plus-nedelja-2021/.

Erasmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Novi sedmogodišnji program sa budžetom od preko 26 milijardi evra će se sprovoditi od 2021. do 2027. godine.

Fondacija Tempus je organizacija koja se 18 godina bavi učešćem Srbije u programima Evropske unije vezanim za obrazovanje, a od 2014 je nadležna za praćenje projekata iz programa EU „Erazmus+“. Fondacija sarađuje sa obrazovnim i omladinskim institucijama, pruža podršku svim institucijama i organizacijama u vezi sa konkurisanjem za projekte, kao i pojedincima povodom pronalaženja Erazmus+, CEEPUS i drugih stipendija, karijernog vođenja i savetovanja i sprovodi druge aktivnosti sa ciljem razvoja ljudskih resursa i društva u celini.

 

Podeli

Comments are closed.