Počelo predsedavanje Letonije EU: Junkerova Komisija u poseti Rigi

0

U okviru tradicionalne posete predstojećem predsedništvu Saveta Evropske unije, kolegijum komesara će 7. i 8. januara boraviti u Rigi. Letonija će, od januara do juna 2015. godine, po prvi put biti na čelu rotirajućeg predsedništva EU.

Na plenarnoj sednici, kao i u nekoliko diskusija na kojima će učestvovati nadležni komesari i ministri vlade Letonije, raspravljaće se o prioritetima letonskog predsedavanja Savetom EU.

Potpredsednici i komesari će održati bilateralne sastanke sa ministrima i uključiti se u dijalog sa ključnim zainteresovanim stranama i poslanicima parlamenta Letonije.

Predsednik Komisije Žan-Klod Junker i predsednik vlade Letonije Laimdota Straujuma će 9. januara obeležiti i početak Evropske godine za razvoj – 2015, čija će pažnja biti usmerena na pronalaženje novog puta za okončanje siromaštva, unapređenje razvoja i borbu protiv klimatskih promena sa ciljem očuvanja globalne održivosti nakon 2015. godine.

Predsednik Komisije Žan-Klod Junker je uoči posete izjavio: „Nova godina započinje novim predsedništvom EU koje je spremno da ostvari značajne rezultate za građane. Letonija prvi put predsedava Savetom EU i ja sam zadivljen pripremama i ambicioznošću koje sam do sada video. Radujem se što ću sa kolegama i prijateljima iz Rige razgovarati o tome kako da ambicije brzo pretvorimo u akciju: jačanje evropske konkurentnosti unapređenjem investicione klime, stvaranje digitalne Evrope bez granica i snažne evropske energetske unije, to su naši zajednički prioriteti. Zajedničkim radom ćemo uspeti u ovome.”

Podeli

Comments are closed.