Izložba posvećena vodi i klimatskim promenama otvorena je na Svetski dan voda u Francuskom institutu u Novom Sadu čime je zvanično počeo četvrti Karavan za klimu. Ova interaktivna izložba posvećena je prvenstveno deci i mladima kako bi ih podstakla da se aktivno uključe u borbu za zaštitu voda kao važnog resursa u budućnosti.

“Znamo da je voda esencijalna za naš život i budući da postoje problemi koji nas okružuju vezani za vodu, javlja se velika potreba da je štedimo. To svi treba da shvatimo, i veliki i mali, kroz ovu izložbu”, rekao je na otvaranju Karavana klime Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji.

Gotovo tri četvrtine zemljine površine čini voda, te ona sa razlogom nosi i ime Plava planeta. Bez vode ne možemo da preživimo. Najveći deo je zaleđen, a trećinu čine podzemni kanali, tako da čovečanstvu za piće ostaje dostupno svega 0,3% ukupne slatke vode. Izložba govori o vezi vode i klimatskih promena i uči nas različitim načinima kako možemo bolje koristiti i čuvati vodu u svakodnevnom životu.

“Do kraja ove dekade potreba za slatkim vodama će prevazići zalihe i to za 40 odsto. Svi moramo već sada nešto preduzeti, svako u svojim okvirima, kako bismo se suočili sa ovim izazovima. Nadamo se da će ova izložba i Karavan za klimu osnažiti građane da se priključe ovoj borbi”, izjavila je Marijana Brkić, direktorka Centra za promociju nauke.

Otvaranju “Karavana za klimu 4.0” prisustvovali su predstavnici Centra za promociju nauke, Delegacije Evropske unije u Srbiji, kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, kompanije CMA-CGM i Ambasade Francuske i Grada Novog Sada.

Ovaj “Karavan za klimu” nadovezuje se na prethodna izdanja koja su se bavila različitim temama vezanim za zaštitu životne sredine – “Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji”, “Osvajanje obnovljive energije!“ i “Svi akteri u borbi protiv klimatskih promena!“ realizovanih 2020, 2019. i 2018. godine.

Projekat „Karavan za klimu“ pokrenuo je Francuski institut u Srbiji, uz podršku Delegacije Evropske unije, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i kompanije CMA-CGM, a realizuje ga Centar za promociju nauke. U njegovom predstavljanju kroz Srbiju učestvuju i udruženje Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, kroz svoju mrežu Eko-škola.