Ovo poglavlje analiziraće sve do sada postignute sporazume u procesu normalizacije odmosa Beograda i Prištine.

Brisel, 22. januar– U Briselu je danas počeo skrining za Poglavlje 35, koje se  u pregovorima Srbije sa EU bavi procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine, javljaju agencije.

Delegaciju Srbije će predvoditi ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin.

Današnjem sastanku prisustvovaće i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, savetnik predsednika Marko Đurić, član srpskog tima za primenu Briselskog sporazuma Veljko Odalović i zvaničnici MUP-a i Kancelarije za evopske integracije.

Cilj ovog sastanka je da se napravi snimak dosadašnjeg napretka u dijalogu i definišu budući izazovi na tom putu.

Današnji razgovori podeljeni su u dve faze: prva, tokom koje će zvaničnici EU, za koje je Poglavlje 35 potpuna novina, izneti svoje stavove o dosadašnjoj primeni Briselskog sporazuma, a u drugom, popodnevnom delu skininga svoje viđanje daće delagacije Srbije.

Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin je pre početka sastanka rekao medijima: „Srbije je za ovaj dan spremna već više decenija. Očekujemo da se uvaže naši legitimni interesi kao i da se vodi računa o svemu što je do sada postignuto. Očekujemo da sa druge strane imamo potpuno razumevanje i dobru volju“. Vulin nije želeo da govori o detaljima Poglavlja 35 pre nego se završi današnji sastanak.

„Predmet nisu pregovori o daljoj normalizaciji, za to je i dalje zadužen dijalog, već praćenje svega što je dogovoreno i što će biti dogovoreno tokom dijaloga“, rekla je u utorak šefica tima za pregovore Srbije Tanja Miščević. „To je još jedan forum, instrument za razgovor, gde će Srbija moći EU i institucijama da predstavi kako vidi sprovođenje svega dogovorenog u normalizaciji, gde su osnovni problemi, šta se može uraditi, koliko je potrebno pomoći…“, pojasnila je Miščevićeva , prenosi B 92.

Prema pregovarčkom okviru EU za pregovore sa Srbijom, koji je u utorak predstavljen na prvoj međuvladinoj konferenciji u Briselu, poglavlje 35, uz poglavlja 23 i 24, pravosuđe, policija i osnovna prava, biće u središtu pregovaračkog procesa koji je u utorak, 21. januara, počeo u Briselu.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je na konferenciji za novinare naglasio da dijalog Beograda i Prištine, uz unutrašnje reforme, predstavlja osnovni faktor u određivanji napretka Srbije na evropskom putu.

Nakon skrininga, Evropska komisija će sastaviti izveštaj na osnovu koga će Evropski savet doneti odluku o zvaničnom otvaranju pregovora o ovom poglavlju.

„Čvrsto verujem da je otvaranje pregovora o članstvu značajno ne samo za Srbiju, već za ceo region. Nadam se da će uspeh Srbije imati širi značaj i biti podsticaj da se pronađu rešenja zasnovana na dijalogu“, rekao je u utorak predsednik Saveta Evrope Herman van Rompej, koji je primio delagaciju Srbije.