Juan Pablo Zaramello (foto: Animanima)

 

Međunardoni festival animacije ANIMANIMA ove godine se održava od 19. do 23. septembra u Čačku, u organizaciji čačanskog Kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Čačka i Ministarstva kulture, uz podršku Evropske unije. Čačak je ove godine nosilac projekta „Srpska prestonica kulture“, pa je Animanima 2023 integralni deo ovog velikog i značajnog programa.

Ovo je 17. izdanje Animanime, naime prvi festival održan je 2007, a prvi dobitnik Animanimine Velike nagrade bio je umetnički kolektiv Black Heart Gang iz Južne Afrike, dok je počasna nagrada za životno delo dodeljena doajenu čuvene Zagrebačke škole Borivoju Dovnikoviću. Od tada do danas, na festivalu je prikazano na stotine kratkometražnih animiranih ostvarenja doslovno iz celog sveta, a festivalski gosti i članovi žirija bili su izuzetni svetski animatori: Andreas Hykade, Joan C. Gratz, Stephen Woloshen, Georges Schwizgebel, Geza M. Toth, Hefang Wei, Franck Dion, Koji Yamamura, i mnogi drugi.

Ovogodišnja Animanima ima čast i zadovoljstvo da ugosti još jedno veliko ime svetske animacije, Argentinca Juana Pabla Zaramellu. Sa velikim nestrpljenjem se očekuje retrospektiva njegovih filmova kao i master klas u okviru govornog programa AnimanimaTALKS, u okviru kog će studenti animacije  moći da vide i čuju goste ovogodišnjeg festivala. Zaramella će predvoditi žiri glavnog takmičarskog programa u okviru kog će biti prikazano 32 filma iz 18 zemalja. Sa njim će raditi i naša višestruko nagrađivana rediteljka animacije Ana Nedeljković, čiji će najnovije ostvarenje O novcu i sreći festivalska publika moći da vidi u programu ’Savremena srpska Animacija’, kao i Portugalac Joao Gonzalez čiji je film Trgovci ledom ove godine bio u najužem krugu za nagradu Američke akademije.

U nizu programa festivala Animanima 2023 izdvajamo i projekciju „Tvrđava od kartona: osam priča o slobodi“. Delikatna tema obrađena je iz različitih autorskih uglova, ali ovo nisu samo kritički stavovi autora filmova, već i demonstracija uticaja da apsorbuje ozbiljnost tema i da specifičnim jezikom saopšti čitav spektar relevantnih značenja i vrednosti.

Najmlađi Čačani će takođe imati priliku da u Velikoj dvorani Kulturnog centra uživaju u animaciji. Za njih je osmišljen poseban program AnimanimaKIDS, koji će na tri projekcije ponuditi tople priče o drugarstvi i ljubavi, o neobičnim likovima, situacijama i događajima, koje će ih nasmejati i zabaviti, i koje će dugo pamtiti. Ovaj program se takođe žirira, a filmove će ocenjivati Alexander Gratzer (Austrija), Andrijana Ružić (Italija) i Máté Horesnyi (Mađarska).

U okviru pratećih programa pažnju privlači autorski projekat Animaniminog umetničkog direktora Milena Alempijevića, relizovan u saradnji sa istoričarkom umetnosti iz Milana, Andrijanom Ružić. Reč je o izložbi „Comics & Jazz: Rhythms of the Space“. Ovaj projekat je podržala Evropska unija, a zajednički imenitelj radova deset evropskih scenarista i crtača, upravo je tema džeza u stripu, kao način da se ispitaju mogućnosti i granice medija stripa, ujedno da se načini i vizuelni omaž velikim stilistima džeza kakvi su bili Majls Dejvis, Čarli Parker, Bili Holidej, Džon Koltrejn i drugi.

Ovo, naravno, nije sve što će posetioci moći da vide od 19. do 23. septembra na festivalu Animanima 2023. u Čačku, a više o programima dostupno je na web prezentaciji manifestacije: www.animanima.org