U okviru mreže socijalne sigurnosti, najvećeg humanitarnog programa EU u istoriji, do sada je pružena pomoć za 1,5 miliona najugroženijih izbeglica u Turskoj.

Program koji finansira EU je pokrenut u septembru 2016. i predstavlja najveći humanitarni projekat u istoriji Evropske unije.

Prilikom posete Turskoj, Hristos Stilijanides, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim situacijama, izjavio je: „1,5 miliona izbeglica u Turskoj sada može da zadovolji svoje osnovne potrebe i da živi dostojanstveno. Evropska unija, u saradnji sa Turskom, donosi realne promene u životima najugroženijih izbeglica. Veoma sam ponosan na ono što smo zajedno postigli. Zajedno s Turskom, moći ćemo da nastavimo s pružanjem pomoći, s fokusom na njenu održivost.“

Humanitarna pomoć EU u Turskoj nastavlja da ostvaruje konkretne rezultate za najugroženije izbeglice. Mreža socijalne sigurnosti obezbeđuje mesečne gotovinske transfere posredstvom debitnih kartica zahvaljujući kojima izbeglice mogu da kupe ono što im je najpotrebnije, poput hrane, lekova i plaćanja stanarine. Još jedan vodeći program EU, Uslovni transfer novca za obrazovanje, prestigao je svoj inicijalni cilj i sada omogućuje podršku za porodice preko 410.000 dece koja redovno pohađaju školu.

Programi EU se nastavljaju u 2019, s fokusom na dalju podršku najugroženijim izbeglicama i obezbeđivanje održive tranzicije sa humanitarne pomoći na dugoročno rešavanje njihove situacije. Humanitarna pomoć EU predviđena za 2019. iznosi 640 miliona evra, od čega će 80 miliona biti namenjeno podršci obrazovanju u vanrednim situacijama. Ova sredstva su deo druge tranše od tri milijarde evra u okviru Instrumenta za izbeglice u Turskoj za humanitarnu i nehumanitarnu pomoć.