Konferencija povodom početka projekta „Korak napred: unapređenje podrške žrtvama seksualnog nasilja u Vojvodini“ biće održana u četvrtak 14. marta, od 13 časova, u hotelu Sheraton u Novom Sadu (Ulica Polgar Andraša 1).

Projekat koji spovodi Centar za podršku ženama, a finansiran je sredstvima Evropske unije, usredsređen je na unapređenje kvaliteta i dostupnosti specijalizovane usluge podrške žrtvama seksualnog nasilja, kao i na koordinisanje sveobuhvatnog institucionalnog odgovora na seksualno nasilje.

Ova konferencija pružiće priliku za razgovor o postojećim specijalizovanim uslugama podrške ženama i devojčicama, žrtvama rodno zasnovanog i seksualnog nasilja, kao i o principima sprovođenja usluge i mogućnostima za postizanje održivosti pružanja usluge.

Specijalizovane usluge podrške za žene žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini pružaju se od 2016. godine. Trenutno su dostupne u okviru četiri Centra za žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini, u opštim bolnicama u Kikindi, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici, kao i u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu.

Ove usluge omogućavaju ženama i devojčicama da prevaziđu traumu doživljenog seksualnog nasilja i nastave život bez nasilja. Samo u protekloj godini, u Centrima za žrtve seksualnog nasilja evidentirano je 47 slučajeva seksualnog nasilja prema ženama i devojčicama, od kojih je 14 mlađe od 15 godina. Pruženo je 423 usluge psihosocijalne i psihološke podrške i 132 usluge zdravstvenog zbrinjavanja.