Promocija projekta „REBOOTING“ bila je u fokusu konferencije koja je održana u OPENS Omladinskom centru u Novom Sadu. Ovaj događaj je predstavio trogodišnji projekat „Podsticanje mladih za učešće u procesu EU integracija“, čiji nosilac je Omladinski savez udruženja OPENS, a finansira ga Evropska unija.

Izvršni direktor OPENS-a, Vukašin Grozdanović, u uvodnom obraćanju istakao je važnost i ciljeve ovog projekta, pozvavši prisutne predstavnike institucija, organizacija civilnog društva, jedinica lokalnih samouprava, mlade i nastavnike u školama da iskoriste prilike koje projekat nudi.

Sanja Kovačević, iz Zapadnobalkanskog Instituta, koji je partner OPENS-u na ovom projektu, pružila je pregled istraživanja pod nazivom “Testiranje evropeizacije kod vojvođanske omladine”, dodatno osvetlivši značaj projekta.

Drugi deo konferencije obuhvatio je dve paralelne sesije, koje su učesnicima omogućile uvid u:

  1. Integraciju EU vrednosti u formalno i neformalno obrazovanje.
  2. Značaj profesionalnog upravljanja u omladinskim prostorima.

Jedan od ključnih trenutaka događaja bio je strukturirani dijalog između mladih polaznika OPENS „Škole participacije“ i predstavnica Delegacije EU u Srbiji, Sene Marić i Irene Radinović. Ova sesija se fokusirala na proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, pružajući platformu za direktnu interakciju i razmenu ideja.

Ključna tema bila je značajna podrška Evropske unije Srbiji, koja iznosi preko 3,6 milijardi evra od 2000. godine.

Ova sredstva su podržala različite sektore, uključujući civilnu zaštitu, odgovor na poplave, obrazovanje, povezanost, zaštitu životne sredine, zdravstvenu zaštitu, prava potrošača, kulturu, vladavinu prava, lokalni razvoj, ekonomski rast, javnu administraciju, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo, medije, socijalnu inkluziju, omladinu i sport. Ova široka pomoć premašuje doprinose svih drugih međunarodnih donatora zajedno i implementirana je u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Učešće Delegacije EU na konferenciji “REBOOTING” pokazuje njenu posvećenost podsticanju učešća mladih i podršci Srbiji na njenom putu ka evropskim integracijama.