EU4Tech bio je glavna tema poslednjeg dana na štandu EU projekta „Jačanje kapaciteta za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike” , Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu.

Kao dobri primeri uspeha mladih preduzetnika u Srbiji u oblasti poljoprivrede predstavili su se Aleksandar Vučković sa svojom firmom „Ukus sreće – Happy Honey“ i   Nikola Stanišić iz start-apa „Šumska tajna“.

O uspešnim primerima startap firmi koje su svoj posao uspele da unaprede kroz ovaj program podrške razgovarao je vođa tima Enco Reali.

Kroz EU4Tech preduzetnici su imali priliku da pred investitorima iz Evrope dobiju investicije za svoj projekat.

„Bez finansija nema uspešnog poslovanja. EU4Tech nam je pomogao da stupimo u kontakt sa investitorima i nađemo strateškog partnera za svoj posao, što je bilo ključno za naš dalji razvoj“, kaže Nikola Stanišić – „Šumska tajna“.

Oba startapa su specifične delatnosti iz oblasti organske hrane, med i gljive, a razvojni put od ideje do realizacije i profita uvek je težak za malog proizvođača.

„Mi smo se okrenuli prirodi i želeli da na tržište, na kom je većina hrane bazirana na šećeru, lansiramo zdrav i prirodan proizvod. Pčele već 180 miliona godina koriste sirov med, zašto ne bismo i mi. Fondovi su ono što može jako da pomogne i kod nas proizvođači ne koriste dovoljno te resurse“, objašnjava Vučković – „Happy honey“.

Priča o organskoj proizvodnji sve je aktuelnija, pogotovo priča o proizvodnji meda. Uoči smo 20. maja kada se obeležava Svetski dan pčela, dan kada su Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju čiji je cilj podizanje svesti o važnosti polinatora i upozoravajući na njihov sve manji broj. EU je jednoglasno podržala Odluku o uvođenju Svetskog dana pčela, na generalnoj skupštini UN u Njujorku. Ovo dodatno ohrabruje sve koji žele da se bave ovim vidom organske proizvodnje.

Srbija može da učestvuje u EU programima, kao što je „Horizon 2020“ program za istraživanje i tehnološki razvoj, ali i mnogi drugi, naglasio je Enco Reali, i dodao da su glavni okidač uspeha ideje i inovacije. Takođe treba iskoristiti IPARD programe i pratiti pravila, koja su sada još uvek komplikovana, ali će uskoro biti pojednostavljena, zaključio je Reali.