Usvojen je Zakon o izmeni i dopuni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, navodi se u najnovijem biltenu „IPARD na dlanu“, što je od konkretnog značaja za domaće poljioprivrednike.

Najvažnija izmena nastala donošenjem Zakona odnosi se na mogućnost isplate avansa IPARD korisnicima u visini do 50% odobrenog iznosa IPARD podsticaja, uz dostavljanje bankarske garancije koja odgovara iznosu od 110% zahtevanog iznosa avansne isplate. Na taj način, IPARD korisnicima će, nakon donošenja Rešenja o odobrenju projekta, biti omogućeno da obezbede značajan deo finansijskih sredstava za realizaciju planirane investicije, dok će istovremeno korišćenje avansnog plaćanja uticati na poboljšanje apsorpcije finansijskog doprinosa EU i smanjenje rizika od povraćaja sredstava EU, navodi se dalje u biltenu.

Važna novina, koju izmena Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju donosi za IPARD korisnike, odnosi se na mogućnost samo jedne izmene odobrenog projekta u postupku za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje.

Raspisivanje Sedmog javnog poziva za IPARD Meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava planirano je za prvu polovinu februara 2022. godine, uz predviđen budžet od 1,3 milijarde RSD (oko 11,06 miliona EUR). Javni poziv će biti otvoren do kraja marta 2022. godine. U okviru ovog poziva biće prihvatljive samo investicije u nabavku novog traktora koji pripada kategoriji STAGE V, koji ispunjava uslove u oblasti zaštite životne sredine uređene propisima EU u ovoj oblasti.

Takođe, domaće poljoprivrednike u narednoj godini očekuje novi ciklus Instrumenta pretpristupne pomoći za ruralni razvoj – IPARD III (2021-2027), čiji je indikativni budžet 288 miliona evra.

Više informacija možete naći u 13. izdanju „IPARD na dlanu“.

Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru.   IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) jeste vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja, a namenjen je poljoprivrednim proizvođačima.