Kamen temeljac za novu zgradu istraživačko razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema BioSens, danas je svečano položen u Novom Sadu.

Polaganju je prisustvovala Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, a pored nje prisutni su bili i Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević, šef EIB za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, kao i delegacije mnogobrojnih ambasada u Republici Srbiji.

Pre polaganja kamena temeljca organizovana je poseta i predstavljanje projekata Instituta Biosens, koje se nalaze u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

„Danas kada govorimo o jednoj lepoj priči koja se zove Institut BioSens jako smo zadovoljni i ponosni što smo deo te priče. BioSens je poseban u najpozitivnijem smislu, mogli bismo reći da je jedinstven, jer obuhvata toliko mnogo tema procesa Evrointegracija Srbije, te bi bilo tačno kazati da je to čvorište i na neki način simbol modernizacije Srbije“, izjavila je Mateja Norčič Štamcar.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije je naglasila i da uticaj ovog Instituta prevazilazi granice Srbije, kroz uticaj na region i celu Evropu u oblasti održive poljoprivrede, što je dokaz da EU računa na Srbiju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević napomenuo je da se deo grada kod Univerzitetskog kampusa menja, i da će na tom mestu biti izgrađen institut, sa prilikama za nova radna mesta.

„Siguran sam da će BioSens institut imati najbolje uslove za rad i da će najuspešniji mladi naučnici raditi ovde i učiniti sve da imamo bolje prinose, unapređivanjem zaštite životne sredine, što je uslov napretka bilo koje države“, dodao je on.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je današnja ceremonija nije samo postavljanje kamen temeljac za jednu zgradu, već je to važan trenutak za dalji naučni napedak i pozicioniranje Srbije na inovacionoj mapi sveta, za dalje širenje slike Srbije kao zemlje koja može da ponudu mnogo toga. Ona se zahvalila EIB-u i Evropskoj uniiji koji su prepoznali značaj ovog projekta. Predsednica Vlade ovom prilikom je od direktora Instituta BioSens Vladimira Crnojevića dobila priznanje „Zaslužni član Instituta“.