Nedavna kriza izazvana pandemijom koronavirusa pogodila je najviše mikro, mala i srednja preduzeća. Kako su upravo ona najznačajniji pokretač privrednog rasta, važno je da država osmisli strategije podrške, ali i da postoji dijalog među samim privrednicima.

Zato je Privredna komora Vojvodine u saradnji sa EU info kutkom iz Novog Sada, a povodom obeležavanja Svetskog dana malih i srednjih preduzeća, okupila privrednike kako bi predstavili zajedničke aktivnosti koje im mogu pomoći u daljem poslovanju.

Da su mikro, mala i srednja preduzeća kičma srpske privrede potvrdio je u svom video obraćanju i Martin Klauke, iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, i dodao da EU različitim programima želi da podrži ovaj sektor i to najviše kroz pružanje podrške mladima.

„Radimo na tome da poboljšamo i pristup finansiranju, te je sektoru privrede u Srbiji namenjeno 76,5 miliona evra kako bi se podstakle reforme u oblasti konkuentnosti, inovacija i komercijalizacije istraživanja i razvoja. 11 miliona biće utrošeno na kupovinu nove opreme, dok će 31.5 biti usmereno na razvoj Fonda za nauku“, rekao je Klauke.

Veoma važan faktor je razmena informacija, a Privredna komora pravo je mesto okupljanja svih privrednika, rekao je u svom obrađanju Boško Vučurević, predsednik tog udruženja.

„Ova grupa preduzeća najznačajniji je pokretač privrednog rasta. Po podacima iz Agencije za privredne registre, u 2020. u Vojvodini registrovano je 28.000 privrednih društava, od čega je oko 85 odsto ova grupa preduzeća. Kada tome dodate ukupan broj preduzetnika vidimo o kakvoj se snazi i potencijalu radi. Ovo je sve snažnji sektor u privredi Srbije, koji doprinosi rastu bruto domaćeg proizvoda. U okviru Komore postoji i parlament preduzetnika koji odlučuju o pitanjima važnim za njihov rad i rast“, izjavio je Vučurević.

Podrška preduzećima podrazumeva finansijske i nefinansijske načine, koji su ovom prilikom predstavljeni kroz prezentaciju aktuelnih konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu, aktivnosti Privredne komore Vojvodine u segmentu preduzetnišva i sektora MSP, kao i informisanjem o programima Evropska mreža preduzetništva, Mobilise SME i Erazmus za mlade preduzetnike.

Podrška EU srpskoj privredi je značajna. Kroz EU PRO program podržala je 203 mikro i malih preduzeća sa preko 4.3 miliona evra bespovratnih sredstava. Podržana preduzeća prevashodno se bave proizvdnjim hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala.

Photo: Shutterstock

Srpske privrednike u budućnosti čeka i nekoliko novih konkursa EU na koje mogu aplicirati:

  1. Fond za inovacionu delatnost tokom leta pokreće javni poziv za finansiranje inovativnih projekata preduzeća;
  2. Program EU PRO se nastavlja u ruralnim područjuma Srbije u okviru čega će biti pokrenuto 6 poziva za istraživanje interesovanja;
  3. Posredstvom Evropske investicione banke nastavlja se refinansiranje za privredne banke i garancije za kredite, kako bi mala i srednja preduzeća dobila kredite po povoljnim uslovima;
  4. U procesu je pokretanje novog programa sa razvojnom agencijom Srbije takođe za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima

Pored ovoga postoji niz manjih programa za razmenu, poput Erazmusa za preduzetnike. Ove aktivnosti idu u prilog kratkoročnim i dugoročnim prioritetima Srbije u pogledu pristupanja EU, dok istovremeno podržavaju i ciljeve samih mikro, malih i srednjih preduzeća, a naposletku i samoj ekonomiji i građanima Srbije.

Snimak celog događaja