U beogradskom naselju Ovča danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju 235 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije (RSP).

Vrednost projekta je 9,8 miliona evra. Finansijska sredstva za izgradnju ovih stanova obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope, i delom iz budžeta Grada Beograda. RSP fond donirao je 5,4 miliona evra. Gradnja stanova počela je na adresi Ovčanski put bb. Izvođač radova je Zlatibor gradnja, a projektovanje i nadzor nad izvođenjem obavlja Saobraćajni institut CIP. Treći RSP potprojekat vredan je 13,6 miliona evra namenjenih za ukupno 734 stambena rešenja (stanovi, montažne kuće, paketi građvinskog materijala i seoske kuće) za izbegličke porodice sa teritorije Beograda.

U ime države Srbije prvu lopatu betona na kamen temeljac bacio je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije Ivica Dačić. On je rekao da bi projektom regionalnog stambenog programa trebalo da bude zbrinuto više od 16.000 izbegličkih porodica u Srbiji, sa 47.000 članova.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je ocenio da je vrlo bitno da se vidi konkretan napredak u rešavanju stambenih problema izbeglica, jer je to veliki događaj za porodice koje više od 20 godina čekaju na smeštaj.

Davenport je naglasio da je EU potpuno posvećena rešavanju stambenog problema izbeglica u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, i da neće od toga odustati.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su brojni ugledni zvaničnici iz Srbije i gosti iz regiona, kao i ambasadori zemalja donatora. Pored ministra Dačića i ambasadora Davenporta bili su i Kajl Rendolf Skat, Ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Stefan Selen, zamenik direktora Generalnog direktorata za zajmove i društveni razvoj Razvojne banke Saveta Evrope, Frančeska Boneli, koordinatorka aktivnosti na terenu u UNHCR-u, Peter Burkhard, ambasador OEBS-a u Republici Srbiji, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Kvrgić, direktor Jedinice za upravljanje projektom „Istraživanje i razvoj“ d.o.o. Beograd, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić i drugi.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.