Regionalni sporazum o romingu potpisan je na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji se održava u Beogradu. Dogovor će omogućiti niže cene mobilnog saobraćaja u inostranstvu od 1. jula ove godine, dok će se od sredine 2021. godine izjednačiti sa cenama domaćeg saobraćaja.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel istakla je da će ovaj dogovor zemalja regiona doneti značajnu korist za građane, ali i za privredne subjekte.

„Da budem potpuno jasna, ovo je vaš sporazum, ne naš. Mi smo u potpunosti podržavali ovaj proces. Ovo potpisivanje je pokazivanje jake političke volje da se ostvari odvažna regionalna digitalna integracija. Zaista sam iskreno zahvalna svima koji su uložili vreme, energiju, politički da bi omogućili potpisivanje ovog sporazuma“, naglasila je komesarka.

Uz najavu da počinje rad na ukidanju rominga i prema zemljama EU, Gabrijel je pohvalila rad vlada Zapadnog Balkana na digitalnoj integraciji, ocenivši da ti napori predstavljaju čvrstu osnovu za jake privrede, za povezivanje regiona i za njegov evropski put. Ona je navela da je dosta ostvareno od Prvog digitalnog samita Zapadnog Balkana, održanog prošle godine u Skoplju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je samit važan kako bi se pokazalo da region Zapadnog Balkana prati i vreme i trendove, dodajući da se u svetu dešava četvrta industrijska revolucija, koja regionu pruža šansu da nadoknadi propušteno u prethodnom periodu.

„Želim da se zahvalim našim partnerima iz Evropske unije i ljudima iz Evropske komisije, pre svega komesarki Gabrijel i njenom timu, na trudu, radu, podršci i razumevanju. Želim da se zahvalim i drugim govornicima koji su podržali, ne samo Beograd i Srbiju, nego i ceo Zapadni Balkan, na ovom teškom, trnovitom i izazovnom putu. Ako smo dovoljno pametni i posvećeni, može da nas odvede u jednom potpuno drugačijem i boljem smeru,“ navela je Brnabić

U ime Srbije, potpis na značajan dokument stavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.U prvoj fazi, od 1. jula, cene rominga će biti niže za 27 odsto, a od 1. jula 2021. roming bi trebalo a bud ukinut u zemljama Zapadnog Balkana. Sporazum predvidja da cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a. Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za 85 odsto jer Albanija do sada nije bila deo dogovora koji su 2014. potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

Dvodnevni Digitalni samit Zapadnog Balkana održava se u Palati Srbija i okuplja preko 3000 učesnika, čiji cilj je da se saradnja na polju digitalne ekonomije podigne na viši nivo. U razgovorima učestvuju brojni predstavnici države i biznisa, a na agendi su im inovativni pristupi, prikazivanje najnovijih tehnologija i razmena ideja.