Iskustva kroz koja su prošli migranti, naročito žene i deca, na takozvanoj Balkanskoj ruti u fokusu su istraživačkog dokumentarca „Violent borders“, koji su snimili mladi italijanski novinari Mikele Ajelo, Đorđo Frušone i Valentina Markoni u prihvatnim centrima u Srbiji tokom 2017. godine.

Na projekciji filma u novosadskom EU info kutku jedan od autora Đorđo Frušone rekao je da je glavni motiv za snimanje ovih svedočanstava sadržan u činjenici da je u izveštavanju medija o migrantskoj krizi pažnja retko posvećivana ženama i deci, koji su prema podacima UNHCR-a činili polovinu migrantske populacije u Srbiji na putu ka Evropi.

„To su žene i deca koji su se našli zaglavljeni u Srbiji nakon potpisivanja ugovora između Evropske unije i Turske 2016. godine, kada je zvanično zatvorena Balkanska ruta. Hteli smo da snimimo film o njima zato što su to najugroženije kategorije, to su deca i žene koji su se suočavali sa velikim poteškoćama, pre svega zbog nasilja koje su trpeli od strane graničnih policajaca i krijumčara“, rekao je Frušone.

On je dodao da je njemu, kao i celom autorskom timu bilo najvažnije „dati lice“ migrantima i pokazati da oni nisu statistike, brojevi i politike, već ljudi kao što smo svi mi. Dokumentarac je realizovan pod pokroviteljstvom „Amnesty International-a”, iako su autori sami prikupili sredstva za snimanje preko kampanje na crowdfunding platformi „Indiegogo”. Kako ističe Frušone, ideja je da film nastavi da se prikazuje na festivalima u Evropi.