Selo Lomnica kod Despotovca jedna je od ruralnih zajednica u Srbiji koje su dobile pristup širokopojasnom internetu zahvaljujući saradnji Evropske unije, Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ministar za informisanje i telekomunikacije Mihajlo Jovanović i predsednik opštine Despotovac Zlatko Marjanović posetili su danas osnovnu školu u ovom selu kako bi se iz prve ruke uverili u pozitivan efekat kvalitetnog pristupa internetu na obrazovanje i svakodnevnog života.

„Danas smo ovde da pokažemo šta EU čini za građane Lomnice i šire. Obezbedićemo brzi internet ne samo ovde, već i za ukupno 600 naselja širom Srbije. Digitalni pristup pomaže deci i nastavnicima da uče kroz savremene tehnologije i interaktivni sadržaj. Digitalno obrazovanje treba posmatrati kao sredstvo za postizanje cilja podizanja kvaliteta i inkluzivnosti obrazovanja: da pomogne u prevazilaženju potencijalnih praznina i barijera u učenju, da pomogne u diversifikaciji nastavnih metoda i omogući učenicima da izraze različite stilove učenja“, rekao je ambasador Žiofre.

“Ukoliko pored puteva, autoputeva, brzih saobraćajnica, regionalnih lokalnih puteva koji su apsolutni prioritet uvek za sve građane i za privredu, ne gradimo danas i digitalne puteve što znači da uvodimo brz i kvalitetan internet, onda nikako ne možemo da očekujemo da će mladi ostati da žive u selima, mestima, lokalnim zajednicama gde nemaju pristup brzom i kvalitetnom internetu. Dakle, garantovano je da će se seliti, a mi to ne želimo. Zbog toga je ovaj projekat na prvom mestu, parekselans projekat ravnomernog regionalnog razvoja. Zato što pored fizičkih puteva, digitalni putevi u 21. veku, brz i kvalitetan internet, pouzdan internet znače da će ljudi ostajati u mestima gde su i rođeni“, rekla je premijerka Brnabić.

Cilj projektnih aktivnosti je da školama i 128.000 domaćinstava u ruralnim zajednicama omogući pristup širokopojasnom internetu. Ove aktivnosti se finansiraju  EU kroz donacije u vrednosti od oko 36 miliona evra, kredit EBRD od 118 miliona evra i doprinos Republike Srbije.

Podrška razvoju ruralne širokopojasne infrastrukture biće podeljena u 3 faze. Omogućava postavljanje širokopojasne infrastrukture i povezivanja škola u ‘belim zonama’ u ruralnim područjima. Škole će dobiti optičku vezu (1 Gbps+), dok će naselja i domaćinstva u prolazu dobiti pristup mrežama.

EU podržava Digitalnu agendu Srbije, u skladu sa Digitalnom agendom Zapadnog Balkana i ciljevima Berlinskog procesa, vođeni našim operativnim planovima za digitalnu transformaciju SB – Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan, Zajedničko regionalno tržište, kao i kao nedavno novog Plana rasta koji objedinjuje i agendu reformi, za poboljšanje pristupa građana digitalnim dobrima i uslugama i jačanje izgleda Srbije u pogledu konkurentnosti.