Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt pozvao je Srbiju da strateški iskoristi prilike koje joj otvara novi obrazovni program EU, Erazmus+, predstavljen na Nacionalnom Erazmus+ informativnom danu.

„Pozivam sve prisutne kao i donosioce odluka na svim nivoima da strateški iskoriste prilike Erazmus plusa”, poručio je Benedikt okupljenima na Nacionalnom Erazmus+ informativnom danu održanom u Beogradu.

„Učešće u obrazovnom programu je važno oruđe koje približava Srbiju Evropskoj uniji i pre pristupanja. Program nam omogućava da upoznamo jedni druge, da ostvarimo saradnju, da učimo jedni od drugih i da zajedno donesemo važne odluke koje će unaprediti kvalitet nacionalnih obrazovnih sistema kao i čitavog evropskog prostora visokog obrazovanja”, dodao je.

EU je najveći partner i donator Srbije kada je u pitanju modernizacija obrazovnog sistema, podsetio je Benedikt.

„Kroz pretpristupne IPA fondove, do sada smo donirali preko 63 miliona evra za reformu obrazovnog sistema, od predškolskog, preko stručnog do visokog obrazovanja. U proteklom mesecu smo sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja proslavili uspešan završetak programa vrednog 30 miliona evra koji je za cilj imao unapređenje infrastrukture univerziteta u Srbiji”, rekao je.

Osim toga, programi EU su bili dodatni, ako ne i glavni, pokretači modernizacije visokog obrazovanja u Srbiji u proteklih 10 godina:

„Od 2002. godine, univerziteti i druge institucije u Srbiji su učestvovale u preko 200 Tempus projekata ukupne vrednosti oko 50 miliona evra. Kroz ovaj program EU, univerziteti u Srbiji su uspostavili odličnu saradnju sa evropskim partnerima i postali jedni od najuspešnijih učesnika. Projekti su pomogli uvođenje novih sistema učenja i savremenih nastavnih programa, opremanje velikog broja univerzitetskih laboratorija i računarskih sala, ili su  obezbedili druge vrste opreme neophodne za savremeno izvođenje nastave”, rekao je Benedikt.

Kroz program Erazmus Mundus, dodeljeno je preko 1600 individualnih stipendija studentima iz Srbije, kako na ime studentske razmene, tako i na ime završetka studija na evropskim unverzitetima (na primer za pohađanje zajedničkih programa Erazmus Mundusa za doktorske studije u EU).

„Novi program Erazmus+ će nastaviti da nadgrađuje ove uspehe i da pruža još više mogućnosti studentima i zaposlenima u visokoškolskim institucijama da provedu određeni period u inostranstvu. U okviru takozvanog programa o prenosu bodova, u 2015. je planirano oko 3500 studentskih razmena za region Zapadnog Balkana, čija ukupna vrednost iznosi 22.3 miliona evra”, rekao je Benedikt.

Prema njegovim rečima, vrlo zanimljiv element Erazmus+ će biti projekti za izgradnju kapaciteta namenjeni visokom obrazovanju koji će Srbiji pomoći da nastavi sa modernizacijom sistema visokog obrazovanja, tako što će udružiti snage sa univerzitetima u EU.

Reforma nastavnih planova u konkretnim akademskim disciplinama, ali i projekti usmereni na reformu upravljanja univerzitetima, otvaranje univerziteta prema društvu u celini, unapređenje studentskih servisa, podizanje nivoa kvaliteta kontrolnih mera, kao i uposlenost, u samom su centru pažnje ovakvih projekata.

„Novi Erazmus+ program takođe obuhvata programe namenjene mladima, čija je uloga da podrže neformalno obrazovanje mladih putem razmena, volontiranja i stažiranja. Ovaj deo programa na dobar način dopunjuje ono za šta je zadužen sistem formalnog obrazovanja”, poručio je Benedikt.

Position of Serbia