Ujedinjeni protiv nasilja nad ženama – slogan je ovogodišnje globalne kampanje 16 dana aktivizma – Orange the world, koju ove godine završavamo panel diskusijom Ona se budi – protiv ekonomskog, verbalnog i fizičkog nasilja nad ženama. Ovim panelom takođe obeležavamo i Međunarodni dan ljudskih prava.

Dokumentarni TV serijal „Ona se budi“ bavi se pitanjem rodne nejednakosti, kao i položajem i emancipacijom žena u Srbiji, posmatrajući ih kroz svakodnevne i tipizirane uloge. Kakva je žena na rukovodećem mestu, u kuhinji, ili kao majka i društveno angažovana osoba, kao i kako su se te uloge menjale u poslednjih pet decenija – posmatrale su kreatorka serijala Mia Bjelogrlić i scenaristkinja i rediteljka Staša Bajac.

Pozivamo vas da nam se pridružite na panel diskusiju sa autorkama i učesnicama ovog serijala:

  • Biljana Srbljanović – dramska književnica
  • Staša Bajac – rediteljka TV serijala „Ona se budi“
  • Marina Marković – vizuelna umetnica
  • Mia Bjelogrlić – autorka TV serijala „Ona se budi“ i moderatorka panela

Panel će biti održan održan u petak, 9. decembra u 17 časova, u EU info centru u Kralja Milana 7.

I ove godine, Delegacija EU u Srbiji se pridružila globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja promovisanjem osnaženih žena i kroz saradnju sa širom zajednicom protiv fizičkog, verbalnog i/ili socio-ekonomskog nasilja. Tokom ove globalne kampanje, udružili smo se sa ostvarenim akterima iz Srbije u sferama mode, umetnosti, sporta, književnosti, kinematografije, itd.