EU info kutak Niš poklanja svim sugrađankama i sugrađanima premijerno izvođenje u Nišu predstave „Devojčice“ Reflektor teatra. Predstava će biti izvedena 31. marta od 20 časova u Narodnom pozorištu Niš.

Predstava „Devojčice“ je dokumentarna pozorišna predstava o ženskom odrastanju u Srbiji danas. Dramaturgiju i režiju potpisuje Minja Bogavac, dok su koautorke i izvođačice: Jelena Cvetković, Sara Gajović, Anđela Memet, Adrijana Mulić, Ana Ninković, Sara Ostojić, Ana Petrov, Milena Perić, Milena Šibalić i Lena Vujović.

Originalnu muziku za predstavu kreirala je poznata autorka Bojana Vunturišević a koreografiju i scenski pokret Đorđe Živadinović Grgur.

Predstava „Devojčice“ prati priču 10 devojaka i mladih žena i njihovo odrastanje problematizujući položaj devojaka i žena u našem društvu kroz teme roda, rodno zasnovanog nasilja i ravnopravnosti. Predstava je kreirana kroz višemesečni, umetnički, edukativni i istraživački proces. Koautorke i izvođačice ovog komada, govore svoje lične priče, u svoje ime. One nisu profesionalne glumice, već devojke i mlade žene, koje koriste pozorište da podele svoja iskustva i zapažanja o ženskom odrastanju u patrijarhalnom društvu.

Predstava je nastala u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II”, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

Produkcija predstave „Devojčice” centralna je aktivnost u projektu „Supergirls”, koji je namenjen edukaciji devojaka i mladih žena u Srbiji. Cilj projekta je da dekonstruiše rodne stereotipe i konstrukte, koji se – tokom odrastanja, nameću devojčicama i mladim ženama; da osnaži mlade žene kroz edukaciju i kulturnu produkciju, kao i da informiše širu javnost o izazovima s kojima se devojčice, devojke i žene sreću u patrijarhalnom društvu.

Besplatne ulaznice za predstavu moguće je preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Niš, svakog radnog dana od 10 do 20 časova.