Mnogi se pitaju ko su Mladi evropski ambasadori, šta to tačno rade, kakve veze imaju sa Evropskom unijom i konačno kako se postaje deo mreže YEA.

Na ovo poslednje pitanje odgovor su dali sadašnji ambasadori i ambasadorke svim potencijalnim članovima YEA, jer je u toku konkurs za mlade između 18 i 29 godina sa Zapadnog Balkana koji žele da budu deo ove mreže. Oni koji su već njen deo podelili su sve relevantne informacije i pomogli zainteresovanima u procesu prijave u prostorijma Omladinskog centra OPENS Novi Sad u organizaciji EU info kutka Novi Sad.

„Naša misija je da pomognemo mladima da saznaju za različite prilike koje im Evropa pruža, među kojima je Erasmus+ najpoznatiji. Želimo i da informišemo mlade i menjamo svest u okviru 5 ključnih oblasti: ljudska prava, zaštita životne sredine, umetnost i kultura, tehnologija i EU integracije“, kaže jedan od mladih evrospkih ambasadora, Velimir Milošev.

Za sada ima 120 mladih u mreži, po 20 u svakom od šest partnera sa Zapadnog Balkana. Sa novim pozivom trebalo bi da ih bude 60 više, a mladi evropski ambasador ili ambasadorka treba da bude osoba koji sebe vidi kao komunikativnu, željnu da deli ove vrednosti na kojima počiva EU.

YEA dolaze iz različitih sredina, ali svi dele zajedničku viziju: Zapadni Balkan ujedinjen u svojoj različitosti, mesto gde svi uče jedni o drugima, a zajedno o Evropskoj uniji, kroz kreativne projekte, sticanje novih veština, povezujući se putem društvenih mreža, kao i kroz organizaciju inspirativnih događaja – uvek vođeni idejom da je aktivizam mladih najmoćnija snaga za postizanje društvenih promena.

Konkurs je otvoren do 30. juna, a za više informacija o procesu odabira, uključujući pravila i uslove učešća mogu se videti na linku.