Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli preminuo je 11. januara. Parlament će u ponedeljak održati komemoraciju u Strazburu.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli preminuo je u Avijanu (Italija), gde je bio hospitalizovan od 26. decembra, navodi se u saopštenju. Član Evropskog parlamenta od 2009. godine, izabran je za predsednika u julu 2019. za prvu polovinu mandata zakonodavnog tela.

Predsednik Sasoli je usvojio vanredne mere koje omogućavaju Evropskom parlamentu da obavlja svoje dužnosti i vrši svoje prerogative prema Ugovorima tokom pandemije. Takođe je igrao istaknutu ulogu u zagovaranju ambicioznog dugoročnog budžeta EU i efikasnog fonda za oporavak.

Kao posvećeni Evropljanin, predsednik Sasoli je u svom govoru na Evropskom savetu u decembru, pre nekoliko nedelja, podvukao da „ono što Evropi treba, a što joj je najviše potrebno, jeste novi projekat nade. Mislim da možemo da izgradimo taj projekat na osnovu moćnog pristupa u tri dela: Evropa koja inovira, Evropa koja štiti, i Evropa koja osvetljava.”

„Danas je tužan dan za Evropu. Naša Unija gubi posvećenog Evropljanina, iskrenog demokratu i dobrog čoveka. David Sasoli je bio čovek duboke vere i čvrstih uverenja. Svi su voleli njegov osmeh i njegovu dobrotu, a on je znao da se bori za ono u šta je verovao. 1989. bio je u Berlinu, među mladim Evropljanima kada je pao zid. I od tada je stao na stranu demokratije i ujedinjene Evrope. Za više od decenije službe u Evropskom parlamentu, neprestano je branio našu Uniju i njene vrednosti. Ali je takođe verovao da Evropa mora da teži više. Želeo je da Evropa bude ujedinjenija, bliža svom narodu, vernija našim vrednostima. To je njegovo nasleđe“, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Komemoracija

Komemoracija za Sasolija biće održana u ponedeljak 17. januara na otvaranju plenarne sednice u Strazburu u prisustvu bivšeg poslanika Evropskog parlamenta i italijanskog premijera Enrika Lete.

Izbor novog predsednika EP

Kao što je navedeno u Poslovniku (Pravilo 20), privremeno predsedavanje će obavljati prvi potpredsednik Parlamenta u danima koji prethode izboru novog predsednika. Kako je prvobitno planirano pre iznenadne smrti predsednika Sasolija, izbor predsednika za drugu polovinu mandata biće održan u utorak, 18. januara na plenarnoj sednici u Strazburu. Iste nedelje uslediće izbori za potpredsednike.