Poslednjih decenija broj obolelih od dijabetesa značajno raste. Osamdesetih godina oko sto miliona osoba u svetu živelo je sa dijabetesom, sada je brojka premašila 440 miliona. Samo promenom životnih navika možemo za više od 50 odsto sprečiti razvoj šećerne bolesti, apelovali su učesnici vebinara „Dijabetes – prevencija i kako živeti sa njim?“ koji je povodom Međunarodnog dana borbe protiv šećerne bolesti organizovao EU info kutak iz Novog Sada.

Edukacija opšte populacije ključ u prevenciji bolesti, kaže kaže dr Radivoj Mračević, predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti grada Novog Sada, i dodaje da je ovo posebno važno od kada je počela i pandemija korona virusa.

„Oboleli od dijabetesa u većem su riziku od kovida-19, a čak oko 80 odsto obolelih od korone imaju neki poremećaj glikemije, to jasno stoji i na sajtu Svetske zdravstvene organizacije“, dodao je Mračević.

Takođe, preko 80 odsto obolelih od dijabetesa tipa 2 su gojazne osobe, a pojavom pandemije ovaj broj se povećava, usled manjeg kretanja ljudi, nezdravije ishrane i pojačanog stresa. Samo promenom ovih životnih navika broj bi se znatno smanjio.

„Svojim pacijentima uvek kažem da na lečenju dijabetesa rade dva doktora, ja i oni. Pacijent mora što više naučiti o šećernoj bolesti, jer će se bolje s njom nositi. Medicina nas je navikla na to da pronađemo bolest i damo lek, a mnogo toga možemo da učinimo i preveniramo samo promenom životnih navika“, objašnjava doc dr sci. Anela Novak.

Tokom pandemije, posebno je važno da se osobe sa šećernom bolesti vakcinišu, jer su oni u najbvećem riziku, složili su se učesnici diskusije.

„Kao neko ko je u kovid timu od početka pandemije, apsolutna je preporuka da se osobe sa šećernom bolesti vakcinišu, jer je prilikom obolevanja od korona virusa smrtnost najveća upravo kod ove grupe ljudi“, rekla je doc. dr Radmila Velicki, lekar specijalista higijene, Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Šećerna bolest je danas jedno od najčešćih oboljenja sa tendencijom daljeg porasta učestalosti, ali i jedan od glavnih razloga povećanja broja obolelih od udruženih kardiovaskularnih oboljenja. Procenjuje se da u Srbiji ima 30.000 ljudi koji žive sa dijabetesom tip 1 dok je, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, šećerna bolest peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima u našoj zemlji.

Više informacija