Oko hiljadu žena u Srbiji godišnje oboli od raka grlića materice, a približno 500 izgubi bitku protiv ove vrste kancera.

Za nama je još jedna Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, a ovogodišnji slogan jeste Rаk grlićа mаtеricе – rаk kојi mоžеmо sprеčiti. Zato, ne traćite vreme, zakažite ginekološki pregled: rаnо оtkrivаnjе rаkа grlićа mаtеricе vrši sе јеdnоstаvnim Pаpаnikоlаu tеstоm.

Rak grlića materice godinama je jedan od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja žena u našoj zemlji. Srbija se nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi po oboljevanju i umiranju od ove bolesti, koja se može sprečiti. Za gotovo sve slučajeve raka grlića materice odgovoran je humani papiloma virus (HPV). Srbiја je među zеmljama u којimа је moguća vаcinаciја dece prоtiv оbоljеnjа izаzvаnih humаnim pаpilоmа virusimа, о trоšкu držаvе.

Prema podacima Zavoda za zaštitu studenata Beograda, najveći broj obolelih žena ima između 40 i 59 godina, ali je poslednjih godina primetno povećanje broja novootkrivenih slučajeva u mlađoj populaciji, čak i među tinejdžerkama.

 

Zato je važno znati da žene u Srbiji imaju kome da se obrate. Konkretno, Evropska unija dala je neverovatan doprinos u ovom domenu, podržavši nacionalni program za skrining raka sa 6,6 miliona evra.

Takođe, devet domova zdravlja – u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Knjaževcu, Merošini i Svrljigu – zahvaljujući donaciji Evropske unije i Vlade Švajcarske, pre nekoliko godina dobili su novu medicinsku opremu za ginekološke ordinacije vrednu više od 100.000 evra.

Važno je pomenuti i da je 2004. godine izdvojeno 3,8 miliona evra za razvoj preventivne zdravstvene zaštite radi poboljšanje preventivnih zdravstvenih usluga rešavanjem glavnih uzroka oboljevanja i smrtnosti stanovništva kroz uspostavljanje 25 centara za preventivnu zaštitu u primarnim zdravstvenim centrima Srbije.

Ne bi trebalo zaboraviti ni da brojni pacijenti širom Srbije imaju koristi od rekonstrukcije i izgradnje 20 velikih bolnica uz podršku kredita Evropske investicione banke.

Više o sveukupnoj podršci Evropske unije zdravstvenom sistemu Srbije možete pročitati na ovom linku.

Treća nedelja januara se još od 2007. godine obeležava kao Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Ova inicijativa je pokrenuta od strane Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice (European Campus Card Association-ECCA), nakon čega je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Ovo je sedamnaesta godina kako se Evropska nedelja obeležava u Srbiji.

Prevencija, rana dijagnoza, lečenje i nega nakon medicinskog tretmana četiri su ključne tačke evropskog plana za borbu protiv raka.

Pročitajte još:

Redovni pregledi najbolja prevencija raka dojke i grlića materice

Evropska nedelja borbe protiv raka – Borba protiv kancera je prioritet