Priroda nam mnogo daje, zato treba da je čuvamo i da od nje učimo. Vođeni tom idejom, EU info kutak Niš i Fabrika umetnika pokrenuli su novi serijal radionica za decu predškolskog i školskog uzrasta, na kojoj će mališani imati prilike da uživaju u prirodi, zabave se kroz igru i steknu korisne veštine kroz metode Waldorf pedagogije, nove kod nas.

U prirodnom ambijentu, pored Nišave kod naselja Brzi Brod, deca uzrasta od četiri do deset godina, podeljena u dve grupe kroz iskustveno učenje saznala su na prvoj radionici koliko je priroda važna, kao i razvijanje zdravih navika.

Radionice u okviru ovog serijala vodi Nela Jotović, diplomirani pedagog-vaspitač, sa višegodišnjom praksom u Waldorfskoj pedagogiji. U praktičnom radu sa decom, pomažu studentkinje pedagogije sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Ideja radionica koje su zasnovane na prirodnoj, Waldorf pedagogiji je da decu angažuje kroz igru i probudi radoznalost i kritičko razmišljanje, podstakne maštovitost i kreativnost, kao i ekološku svest kod dece. Teme o kojima su deca imala prilike da uče na prvoj radionici, a biće zastupljene i na narednim jesu najvažniji resursi kojima naša planeta raspolaže: voda, zemlja, vatra, vazduh i biljke.

Više fotografija sa prve radinice pogledajte na fb stranici EU info kutka Niš.

Plan EU info kutka i Fabrike umetnika je da se radionice u ovom serijalu održavaju svakog drugog vikenda. Detaljnije informacije o narednim terminima i temama biće dostupne blagovremeno na našim nalozima na društvenim mrežama.

*Kamp Fabrike umetnike je novi prostor u prirodi u Nišu i jedna je od inicijativa koja je podržana kroz projekat „Lokalni poziv za EU“ koji finansira EU, a sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju.  

Koreni Waldorfske pedagogije su u Nemačkoj, a njen utemeljivač je Rudolf Štajner, austrijski naučnik i reformator mnogih područja modernog života.  U Waldorf pedagogiji se gaji individualnost deteta. Dečje aktivnosti su osmišljene tako da angažuje dete na svim nivoima – fizičkom, mentalnom, emotivnom, duhovnom.