Domaći dugometražni dokumentarni film „Prizvan i pozvan“ mladog rediteljskog dvojca Luke Papića i Srđe Vuča osvojilo je EU Nagradu publike za najbolji evropski dokumentarni film na 16. Beldoks-u.

Dodela EU nagrade publike održana je u Velikoj sali Doma omladine Beograda, tokom koje je Plamena Halačeva, zamenica šefa misije Delegacije EU u Srbiji uručila nagradu rediteljima koja podrazumeva i novčani iznos od 1.500 evra.

„EU ponosno podržava kvalitetnu srpsku kinematografiju i kreativne industrije sa ovih prostora, uključujući i festivale poput Beldocsa“, istakla je Halačeva.

„Mi smo oduvek želeli da imamo nagradu publike na Beldocsu i sada posle 16 godina to je i moguće zahvaljujući Delegaciji Evropske unije u Srbiji, tako da smo veoma zahvalni na tome i mnogo se tome radujemo.“, istakla je direktorka Beldoksa, Mara Prohaska Marković. Ona se zahvalila svim rediteljima i producentima što su poverili selekciji festivala svoje projekte, kreativne dokumentarce, koji su „bili lekoviti i veoma dragoceni u ovom teškom trenutku“.

Prizvan i pozvan je politička komedija sa tragičnim posledicama koja, promatrajući jedan od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji, govori o četiri bivša predsednička kandidata, danas neprilagođena antiheroja koji se prisećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

Srđa Vučo, jedan od reditelja, scenarista i producenata ovog filma kazao da je ideja za ovaj film nastala na izložbi Glasačka mašina koju je organizovao 2012.

„Nagrada publike nam baš puno znači jer smo se mi nadali, što mislim da smo i dokazali, da pravimo film koji je komunikativan sa publikom, a dokumentarni filmovi to vrlo često nisu u zadnje vreme, naročito festivalski“, istakao je Vučo.

Luka Papić, druga polovina ovog autorskog tima, ističe da je arhivski materijal koji su koristili u filmu gotovo nadrealan: „To je prilično jedinstven trenutak u našoj istoriji, kada je naglo krenula tranzicija iz jednog sistema u drugi, uvođenje višestranačja, i onda smo odlučili da na nekonvencionalan način obradimo to i da akcenat bude više na emociji i atmosferi nego na istorijskim činjenicama.“

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, na kojem su se našla mnoga važna ostvarenja evropskih autora, zatvoren je premijerom filma „Gru tu je“ o preminulom reperu Daliboru Andonovu Gruu (1973-2019).

Republika Srbija učestvuje u programu „Kreativna Evropa” od 2014. Desk Kreativna Evropa Srbija čine dve kancelarije: MEDIA desk Srbija, uspostavljen u okviru Filmskog centra Srbije, i Kultura desk Srbija, koji se nalazi u sklopu Ministarstva za kulturu i informisanje. U okviru Kultura deska, kancelarija u Novom Sadu Antena sprovodi potprogram „Kultura u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini”. Od 2016, srpske kompanije i organizacije su povukle preko 3,6 miliona evra kroz različite konkurse potprograma MEDIA. Od 2014, kompanije i organizacije iz Srbije su povukle 8,5 miliona evra kroz različite konkurse u okviru potprograma „Kultura”.