„Solidarnost nas spaja“ bio je moto ovogodišnjeg konkursa za dečije radove u okviru razvojnog programa EU PRO.

Svečano onlajn proglašenje pobednika i kalendara za 2021. godinu održano je na YouTube kanalu EU PRO. Na konkurs je pristiglo 211 likovnih radova iz 54 srednje škole iz 38 gradova i opština. Nagrađeno je 12 autora najboljih radova, kao i škola koja se posebno angažovala tokom trajanja konkursa. Sam konkurs je imao za cilj da podstakne srednjoškolce da slikovito prikažu svoj svet u godini pandemije, kao i način na koji oni doživljaju izazove koje su nove okolnosti postavile pred celo društvo.

Evropska unija (EU) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko deset godina podržava ovo likovno takmičenje i na taj način motiviše mlade da budu aktivni i razmišljaju o važnim društvenim temama. Takođe ih i podstiče da ispolje svoju kreativnost i nagrađuje talentovane učenike, kao i škole koje su posebno angažovane u kreativnom radu sa mladima.

„Radovi koji su pristigli ove godine su na neki način posebniji, jer prikazuju koliko je nova stvarnost značajno promenila opšte prihvaćenu realnost i prioritete. Oni prikazuju razumevanje ovih promena i važnosti zajedničkog delovanja kako bismo zaštitili jedni druge čak i kada to znači žrtvovanje svakodnevne udobnosti, a posebno za mlade ljude čiji su životi i rutina najviše promenjeni tokom pandemije. Ono što je najvažnije jeste da se ovo razumevanje preslikalo na sve nivoe društva. Solidarnost među ljudima, među generacijama, među zemljama je suštinska vrednost Evropske unije“, istakla je Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji na održanoj svečanoj onlajn dodeli nagrada.

„Nadam se da će ova nova godina da donese lepšu svakodnevicu, ali da će lekcije naučene ove godine trajati mnogo duže nego sama pandemija. Učenicima želim da ostanu angažovani i promišljeni i da svojim zajednicama nastave da doprinose na lepe i kreativne načine kao i do sada“, poručila je Mateja Norčič Štamcar.

Ivana Đurić, načelnik odeljenja za komunikacije, Ministarstva za evropske integracije naglasila je da tema ovog konkursa je i ključna tema ove godine u pogledu odnosa Srbije i Evropske unije. Solidarnost je jedan dvosmerni odnos pomaganja, razumevanja i saosećanja dve strane. Pandemija koja je pogodila čitav svet je upravo pokazala da solidarnost između ljudi, naroda i država postoji. Kada je reč o Srbiji i Evropskoj uniji ta solidarnost je dobila jednu novu dimenziju jer smo dobili značajnu pomoć od država članica, ali smo i mi pomogli zemljama u okruženju kada im je ta pomoć bila neophodna. Učenici su ilustrovali, razumeli i prezentovali radove koji nam govore na jedan drugačiji i umetnički način situaciju u kojoj se svi nalazimo“.

„Mi smo uz podršku EU i Ministarstva za evropske integracije u lokalnim zajednicama sproveli gotovo hiljadu projekata i ti projekti su se menjali, a ono što je konstanta i što traje sve vreme je upravo ovo likovno takmičenje. Ponosni smo što smo uspeli da ovu pozitivnu inicijativu očuvamo“, rekao je Marko Vujačić, šef programa Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge, UNOPS, čestitajući učenicima i profesorima koji su se odazvali i koji su učestvovali na ovom takmičenju i pored otežavajućih okolnosti.

Olga Kijurina, učenica Tehničke škole iz Šapca zahvaljujući svojoj kreativnosti je osvojila prvu nagradu na konkursu za kalendar razvojnog programa EU PRO za 2021. godinu i tim povodom je izjavila: „Najveća pomoć sa početkom pandemije bila potrebna starijim ljudima i sama sam imala priliku da im pomognem. Mislim da uvek treba da budemo solidarni, a posebno u ovom periodu kako bismo bili oslonac jedni drugima“.

Škola sa domom za učenike oštećenog sluha, Kragujevac je dobila nagradu za najbolju školu zahvaljujući celokupnom angažovanju tokom trajanja konkursa.