Program Kreativna Evropa šansa za dobre projekte iz Srbije

0

Šta je potrebno za dobru aplikaciju, kako znati da je ideja dovoljno razrađena, koji su najveći izazovi u realizaciji projekta, a na šta obratiti pažnju prilikom izveštavanja o EU projektima? Ovo su neka od najvažnijih pitanja na koje ćemo ponuditi odgovore u novom serijalu edukativnih onlajn radionica koje organizuje EU info kutak u Nišu.

Na prvoj radionici, prisutni su imali prilike da iz prve ruke saznaju najvažnije informacije o programu Kreativna Evropa, najvećem programu Evropske unije u oblasti kulture. Naša sagovornica, dr Ivana Medić, rukovodilac dva podržana projekta kroz Kreativnu Evropu, govorila je o dosadašnjem iskustvu.

Pre početka radionice, učesnicima se obratio rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija Dimitrije Tadić i istakao koliko je važno da se o ovom programu priča  kontinuirano, kako bi se sve ustanove i organizacije iz cele Srbije upoznale sa njim i pripremile za apliciranje. Oni svakodnevno rade na jačanju kapaciteta svih radnika u kulturi kako bi se pripremili za Kreativnu Evropu.

Viši naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU, dr Ivana Medić rukovodilac je projekata Quantum Music (2015-2018) i Beyond Quantum Music (2019-2022) podržanih kroz program Kreativna Evropa. Projekat Quantum Music je prvi slučaj da je organizacija iz Srbije (Muzikološki institut SANU) bila nosilac projekta iz programa Kreativne Evrope, a ne samo partner. Oni su prvi iz Srbije podneli završni izveštaj agenciji EACEA po završetku tog prvog projekta.

Više o ovim projektima pročitajte na sajtu Delegacije EU u Srbiji.

„Najvažnija je dobra ideja i da verujete u nju. Treba se dobro upoznati sa samim pozivom, naoružati se strpljenjem i krenuti u ovaj poduhvat. Partnerstva su veoma važna, da budete sigurni da će partneri ispuniti sve obaveze. Jako je važno imati i dobrog računovođu zbog planiranja i praćenja finansija” neki su od saveta dr Ivane Medić.

Kako dodaje, aplikante ne treba da obeshrabri ukoliko im engleski jezik nije savršen jer je za pisanje aplikacije daleko važnija ideja od gramatike. Medić je istakla koliko im je bila važna podrška Deska Kreativna Evropa u Srbiji za sve nedoumice u toku aplikacije i tokom realizacije projekata.

Ovom prilikom, Medić je posebno naglasila koliko je važno to što Evropska komisija projektima daje na vidljivosti van granica zemlje. Ovo potvrđuje činjenica da dr Ivanu Medić danas često pozivaju da bude govornik na nekim međunarodnim skupovima i prenosi stečeno iskustvo.

Kreativna Evropa je program Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima, sa budžetom od 1,46 milijardi evra. Srbija u programu Kreativna Evropa učestvuje od samog početka, od 2014. godine. Prvi ciklus programa Kreativna Evropa 2014 – 2020 se završio odličnim  uspehom i sa ukupno 152 podržana projekta iz Srbije. Novi programski ciklus je počeo 1. januara 2021. i trajaće narednih sedam godina.

U narednom periodu, EU info kutak Niš će organizovati nove informativne onlajn radionice na kojima će zainteresovani građani moći bliže da se upoznaju sa značajnim EU programima koji su dostupni za Srbiju.

Podeli

Comments are closed.