Na Tvrđavi u Baču danas je održana nacionalna svečanost dodele nagrade za projekat njene rehabilitacije koji je osvojio Grand Prix Evropske unije za kulturno nasleđe odnosno Nagradu Evropa nostra – najprestižniju evropsku nagradu u oblasti konzervacije kulturnog nasleđa.

Na svečanosti je govorio Tibor Navračič, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, koji je otkrio bronzanu plaketu na Donžon kuli i istakao da je Tvrđava Bač sada najbolje očuvano srednjevekovno utvrđenje u Vojvodini i primer očuvanja nasleđa.

FoNet

„Zadovoljstvo mi je da sa vama proslavim dodelu ove nagrade jednom projektu u Srbiji – Tvrđavi Bač. S obzirom na to što je vrlo zahtevan proces selekcije i što su kandidati bili izuzetno kvalitetni, čestitam vam na vrednom radu i odlučnosti koji su doveli do ovog zasluženog uspeha. Vašim radom je zaštićen istorijski i kulturni spomenik ovog regiona kako bi buduće generacije mogle iz njega da uče. Nadam se da će ga mlađe generacije koristiti kao izvor znanja o prošlosti zarad bolje upućenosti u sadašnjost i budućnost“, rekao je Navračič.

On je dodao da je konzervacija tvrđave počela davne 2006. godine u sklopu šire inicijative „Vekovi Bača“, koja je bila toliko uspešna da je postala model za primenu integrisanog i holističkog pristupa očuvanju nasleđa koji podrazumeva istovremeno stvaranje uslova za društveno – ekonomski razvoj, koji će biti od koristi široj zajednici.

Velika nagrada je dodeljena projektu rehabilitacije Tvrđave Bač na svečanoj ceremoniji dodele Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe / Nagrade Evropa nostra, održanoj u Berlinu 22. juna ove godine tokom održavanja prvog Evropskog samita posvećenog kulturnom nasleđu.

FoNet

„U Berlinu smo okupili predstavnike svih 30 dostignuća širom Evrope koji su ove godine dobili prestižnu nagradu Evropske unije za kulturnu baštinu, Nagradu Evropa nostra. Možete samo zamisliti koliko sam bila ponosna što su se među tim dostignućima našla i tri ostvarenja iz Srbije, a srce mi je bilo puno kada je komesar Navračič otvorio zapečaćenu kovertu i obnarodovao da je među laureatima jedne od sedam najviših nagrada upravo projekat ’Vekovi bača’“, rekla je generalna sekretarka Evropa nostre, Sneška Kvadvlih Mihailović.

Ova prestižna evropska nagrada dodeljuje se svake godine u saradnji Evropske komisije i Evropa nostre, uticajne nevladine organizacije u oblasti zaštite kulturne baštine. Pored projekta rehabilitacije Tvrđave Bač, nagradu su dobila još dva projekta iz Srbije – u kategoriji konzervacije nagrađen je Paviljon Knjaza Miloša iz Bukovičke Banje kod Aranđelovca, a u oblasti istraživanja laureat je istraživanje Državne umetničke kolekcije Dvorskog kompleksa na Dedinju.

FoNet

„Danas su svi reflektori upereni u Bač i vekovnu baštinu ovog kulturnog predela koji se odlikuje izuzetnim prirodnim lepotama bačkog podunavlja i dragocenim i raznovrsnim kulturnim nasleđem kako materijalnim tako i nematerijalnim. Projekat ’Vekovi Bača’ koji je realizovao Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture na čelu sa dr Slavicom Vujović, koja je pravi spiritus movens i duša ovog projekta, izuzetan je upravo po tome što se revitalizaciji ovog veoma vrednog prostora prišlo na holistički integrativni način. Naš međunarodni žiri istakao je sledeće karakteristike ovog projekta: interdisciplinarnost, multikulturalnost i sveobuhvatni pristup koji podrazumeva kako istraživanje i konzervaciju tako i  elaboriranje modela održivog korišćenja baštine, edukaciju i saradnju sa lokalnim zajednicama“, dodala je Kvadvlih Mihailović.

Svečanosti su prisustvovali i šef Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici, pomoćnica ministra kulture za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i predsednik Opštine Bač Borislav Antonić.

Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa i kordinatorka projekta „Vekovi Bača“ dr Slavica Vujović dodelili su kopije nagrade partnerima na projektu – Muzeju Vojvodine, Tehnološkom fakultetu i Opštini Bač.

Program je nastavljen posetom Franjevačkom samostanu u Baču, u čiju rekonstrukciju je uloženo gotovo milion evra iz fondova EU, a nakon toga je održan Okrugli sto pod nazivom „Berlinski poziv na akciju – inicijative u vezi sa nagrađenim projektom Vekovi Bača“.