U okviru Evropske nedelje mobilnosti, EU info kutak Niš i Grad Niš u saradnji sa Umetničkom školom Niš kao jednu od aktivnosti obeležavanja organizovali su oslikavanje murala u Parku Čair. Mural će biti svečano promovisan u četvrtak, 21. septembra od 10h u Parku Čair.

Imajući u vidu ovogodišnju temu Evropske nedelje mobilnosti „Sačuvajmo energiju”, polazna osnova idejnog rešenja su alternativni izvori energije.

Oslikavanje murala, kao i izrada idejnog rešenja poverena je Umetničkoj školi Niš. Na idejnom rešenju radile su profesorke Milica Radovanović, Nevena Stefanović i Ivana Savić, koje su u sinergiji sa učenicima definisale osnove murala. U vizuelnom prikazu pojavljuje se i biciklista kao ideja usmerenja na zdrave stilove života i smanjenje emisije štetnih gasova.

Intervencija u prostoru kao umetnički izraz daje veliku mogućnost za animiranje i skretanje pažnje javnosti svih uzrasta, otuda ideja da ovaj mural na atraktivan način pošalje poruku i promoviše urbanu mobilnost na duže staze i to baš na području najvećeg gradskog parka koji okuplja brojne sugrađane svih generacija.