„Evropa i Zapadni Balkan dele zajedničku prošlost i imaju zajedničku budućnost“, rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre na skupu „Zaokružena Evropa“, čiji je organizator Centar za evropske politike (CEP). Žiofre je naveo da je EU najveći privredni partner Zapadnog Balkana, sa čijim građanima ima jake ekonomske, kulturne i lične veze.

Ambasador Žiofre izjavio je da politika proširenja EU na Zapadni Balkan nema alternativu.

„Evropa je kompletna kada može da se suoči sa klimatskim promenama, digitalizacijom, zaštitom demokratije, organizovanim kriminalom, jačanjem vladavine prava“, izjavio je ambasador Žiofre.

„Pandemija virusa korona je pokazala da smo zajedno jači. EU i region su suočeni sa istim izazovima. Pandemija je ukazala na važnost solidarnosti i opasnost izolacije. Zatvranje granica nije rešenje, već saradnja u zdravstvu, proizvodnji vakcina, njihovoj distribuciji“, zaključuje ambasador EU u Srbiji.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant izjavio je da je Slovenija postavila integracije Zapadnog Balkana u EU kao snažan prioritet svog trenutnog predsedavanja Evropskim savetom.

„Rasprava o Bledu bila je vitalna i veoma pozitivna. Naša pažnja je usmerena na uključivanje partnera sa Zapadnog Balkana. Evropska unija ima četiri razloga za integracijom ovog regiona: geografski, politički, ekonomska i bezbednosni. Iz perspektive Slovenije, Zapadni Balkan želimo u EU što je pre moguće. Mi imamo bliske političke, ekonomske i kulturne veze. Nadam se da ćemo za vrijeme slovenskog predsjedavanja krenuti ka tom cilju“, naglasio je ambasador Bergant.

Predsednik CEP Srđan Majstorović je ocenio da proces proširenja EU ne daje željene efekte.

„Nova metodoligija je trebalo da donese ubrzanje procesa pristupnih pregovora, ali ne daje rezultate. Predlažemo da se koristi procesa pristupanja unaprede, da građani mnogo ranije shvate koristi članstva u EU“, rekao je Majstorović.

On dodaje da će napretkom u ispunjavanju uslova za pristupanje EU zemlje kandidati prelaziti postepeno iz jedne u drugu fazu i time ostvarivati konkretan napredak.

„Radi se o procesu zasnovanom na nagradama za uspešnije i striktnoj kontroli onih koji u tom procesu zaostaju“, konstatovao je Majstorović.

Koncept Zaokružene Evrope proteže se izvan Evropske unije, premda takođe predviđa Zapadni Balkan kao neizostavan deo evropske slagalice. Isticanjem da Zapadni Balkan može biti kredibilan partner na koga se EU može osloniti, kako u vreme mira, tako i periodu kriza, želimo da utabamo put diskusiji o tome kako najbolje ubrzati unutarevropske integracije, naveli su organizatori.

Događaj je deo doprinosa Zapadnog Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope.