Povodom obeležavanja 30. godišnjica Erazmus programa, jednog od najuspešnijih programa EU, Erazmus studentska mreža Srbije (ESN Srbija) i EU info centar organizovali su okupljanje studenata koji su koristili Erazmus program ili su za njega zainteresovani.

FoNet

Nikolas Bizel iz Delegacija Evropske unije u Srbiji je pozdravljajući prisutne ispirčao da je i sam bio alumnista Erazmus programa i da je kao student proveo godinu dana u Italiji, u Milanu. „To je bilo najbolje iskustvo u mom studentskom životu. Posle tih godinu dana naučio sam italijanski i engleski, imao izuzetne profesore. Zahvaljujući Erazmusu naučio sam kako da se ponašam u različitim sredinama, kako da budem otvoren, da razumem različitosti“, rekao je Bizel.

FoNet

Sofija Petrović iz Fondacije Tempus/Erazmus+ kancelarija je takođe bila alumnista Erazmus + i kako je rekla, to iskustvo je navelo da se i dalje bavi ovim evropskim projektom. Ona je navela da je Srbija već 15 godina uključena u Erazmus programe i kroz Tempus, zatim Erazmus Mundus, koji su prethodili današnjem Erazmus+ i da od 28. septembra svi zainteresovani mogu da se informišu i u Informacionom centru Tempusa, u novom prostoru na adresi Terazije 39 u Beogradu.

Bojana Zimonjić, predsednica Erazmus studenske mreže u Srbiji, navela je da Erazmus+ nije samo akademska razmena već i druženje, učenje jezika i kulturološka razmena. „Erazmus studenti su najbolji ambasadori Srbije u Evropskoj uniji a kada se vrate onda su ambasadori EU u Srbiji“, rekla je Zimonjić i zaključila da je ovaj program jedan od najuspešnijih načina promovisanja različitosti i evropskih vrednosti.

FoNet

Tokom proslave u EU info centru otvorena je izložba „Moje Erazmus iskustvo“, koja ovaj program prikazuje iz perspektive njegovih učesnika iz Srbije. Studenti su takođe imali priliku da se upoznaju i sa drugim projektima ESN Srbije i EU info centra, poput Erazmus+ razgovori i Erazmus u školama, namenjeni informisanju studenata i đaka o mogućnostima studiranja u inostranstvu.

Bio je prikazan i kratak film „Erazmus+ Tvoja prilika, tvoja priča“ , kao i Erasmus aplikacija. Na kraju su proglašeni pobednici kviza znanja o Erasmus+ programu koji su organizovali ESN Srbija i EU info centar.