Veštine i saradnja za bolji život građana bile su glavna tema koktela koji je organizovala Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Uz partnere i predstavnike diplomatskog kora, istovremeno je otvorena izložba „Veštine u fokusu“.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je tom prilikom da postoji veoma snažno političko opredeljenje da se Zapadni Balkan približi Evropskoj uniji i da 2024. godina predstavlja veliku priliku za to.

„Imamo Plan rasta za region, to je predlog Evropske komisije od prošle godine da se ubrza pristupanje celog Zapadnog Balkana. Nedavno smo imali veliki i značajan samit u Skoplju, radi se i u Briselu, sa ciljem da se ideja unapređivanja balkanske dinamike pristupa pretvori u delo. Osnovna poruka je da postoji veoma snažno političko opredeljenje da se Zapadni Balkan približi EU. To opredeljenje je jako i 2024. godina nosi veliku priliku za Zapadni Balkan i mislim da ta prilika ne sme da se propusti“, izjavio je Žiofre na svečanosti održanoj u „Aeroklubu“.

„Ostaćemo veoma posvećeni našem cilju, cilju EU, da Zapadni Balkan približimo EU. Približavanje srpskog društva EU, rad na vladavini prava, unapređenju demokratije, medijske scene, ekonomske i privredne situacije, standarda života“, poručio je Žiofre.

Ambasador EU istovremeno je čestitao pobednicima foto konkursa „Veštine u fokusu“.

Stručni žiri je odabrao tri najbolje fotografije i nagradio vaučerima za kupovinu foto i elektronske opreme u dinarskoj protivvrednosti, a prva nagrada od 1.000 evra pripala je Mariji Erdelji, druga nagrada od 500 evra Mikici Andrejiću, a treću nagradu od 300 evra osvojila je Maja Stošić.

Dodeljene su i četiri specijalne pohvale članova žirija, a njih su zaslužili: Ivana Stojanović, Slavko Rosul, Ognjen Mirković i Slađana Pantelić.

Petočlani žiri odabrao je tri pobednička rada, a takođe je izabrao 19 najboljih fotografija (uključujući i tri nagrađene), koje su deo izložbu koju će zainteresovani  moći da vide u Beogradu, a, zatim i u Novom Sadu i Nišu.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj diplomata, među kojima i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ambasador Francuske Pjer Košar, ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač.

Delegacija Evropske unije u Srbiji sa partnerima organizovala je konkurs za najbolju fotografiju nastalu u Srbiji „Veštine u fokusu“, povodom obeležavanja Evropske godine veština. Više od 800 radova pokazivalo je ljude u najrazličitijim aktivnostima, gde su se isticale i veštine glavnih junaka i veštine fotografa. Foto konkursi su tradicionalna godišnja aktivnost Delegacije EU.

Konkurs je posvećen svim ljudima koji su vešti u nečemu: sportistima, studentima koji stiču nove veštine, starim zanatima, naučnicima, stručnjacima u oblasti medicine, građevine, arhitekture, ili njihovim delima, slikarima, kuvarima, itd. Ovom temom slavimo stvaranje i veštine u svim starosnim grupama ljudi. Samim učestvovanjem u konkursu, učesnici su pokazivali ne samo kreativnost, već i veštine fotografisanja.