Teretni „Boing 747“ finansiran od Evropske unije, koji doprema više od 40 tona hitno potrebne medicinske opreme koju je nabavila Srbija, sleteo je večeras na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Troškovi avio prevoza deo su hitnog paketa mera EU. Ovim letom, organizovanim kroz partnerski Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), omogućava se hitno snabdevanje i isporuka medicinske opreme i zaliha. Umesto redovne komercijalne linije, angažovan je ogroman teretni avion kako bi se maksimalno iskoristio prostor i uštedeli dragoceno vreme i troškovi.

Ovaj let prvi je vidljivi rezultat iz ukupnog paketa od 93 miliona evra, koliko je Evropska unija juče najavila kao hitnu, kratkoročnu i srednjoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv COVID-19.

„Virus ne poznaje granice i svi smo suočeni sa istim izazovom i zajedno se moramo boriti protiv ovog neprijatelja. Kada je virus bio na vrhuncu, u Aziji, Evropska unija isporučila je 65 miliona tona zaliha i medicinske opreme Kini kako bi spasila živote i pomogla tamošnjem zdravstvenom sistemu. EU je takođe poslala avione kojima su se vratili evropski i srpski državljani koji su se nalazili u Vuhanu i drugim pogođenim regionima tokom krize u Kini. Sada kada je virus stigao do Evrope, EU je poboljšala svoj mehanizam reakcije. Dok oplakujemo smrt hiljade građana u EU, rešeni smo da stanemo uz Srbiju i njene građane u punoj i konkretnoj solidarnosti, odgovarajući na trenutne i dugoročne potrebe. Pred nama su teška vremena. Potrebna nam je podrška i solidarnost. Zajedno ćemo pobediti u ovoj borbi“, kaže šef Delegacije EU u Srbiji, ambassador Sem Fabrici.

„Vidimo koliko života se gubi svakodnevno u EU. Hvala im što su pomogli da nekako svi zajedno, i Kina, i Evropska unija i Ujedinjene nacije i mi iz Republike Srbije, koji smo iz svog budžeta i uz diplomatske napore omogućili, večeras dočekamo još jedan avion pomoći“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

„UNDP je veoma srećan što smo u prilici da pomognemo Vladi Srbije, koja odgovara na krizu oko korona virusa. Ovo je prvi od mnogo letova sa neophodnom medicinskom opremom. Ponosni smo i što smo partneri sa EU, nadograđujući našu već dobru saradnju od migrantske krize“, izjavila je stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap.

Paket od 93 miliona evra za borbu protiv COVID-19, koji je u sredu 25. marta predstavio komesar Varheji, uključuje finansijsku pomoć do 15 miliona evra za hitne potrebe u zdravstvenom sistemu i 78 miliona evra za ekonomski oporavak, posebno za mala i srednja preduzeća.

Ovaj prvi avion finansiran od EU koji je stigao iz Kine predstavlja prvi deo ovog velikog paketa koji sadrži sveobuhvatan set mera za ispunjavanje različitih potreba Srbije tokom ove krize.

Evropska unija je snažan partner Srbije, najveći investitor, trgovinski partner i donator. Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala Srbiji gotovo dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku modernizaciji zemlje.

EU decenijama unazad pomaže Srbiju, a samo u zdravstvenom sektoru EU je Srbiji obezbedila 450 miliona evra kroz donacije i kredite u cilju modernizacije i poboljšanja stanja u ovom sektoru.