Ovogodišnja Nedelja Evrope protiče u znaku kulture, zato je EU info kutak u Novom Sadu organizovao prvo onlajn poetsko veče i onlajn koncert na temu – „solidarnost“, te na taj način pružio podršku kulturnim institucijama i umetnicama i umetnicima, koji se tokom pandemije najviše bore sa resursima. Da solidarnosti ne manjka, pokazuje i veliki broj ljudi koji je pratio ove događaje i na taj način podržao sve radnike i radnice u kulturi.

U 19 časova, počeo je jedinstveni susret 10 pesnika i pesnikinja iz Nemačke, Srbije, Slovenije, Rumunije, Mađarske i Poljske, koji su kroz prirpemljene video nastupe, čitali poeziju na svom maternjem jeziku. Nakon poezije usledio koncert benda Kristali, koji je početkom godine održan u novosadskoj knjižari koja svira, Bulevar Books.

„Neodložna je ljubav.

Neodložna je na moru lađa.

Neodložno je da se zatru reči neke,

Svirepost, mržnja i samoća,

Izvesne jadikovke, mačevi mnogi…“

Ovim stihovima portugalskog pesnika Eugenio de Andrade, uz titlovani prevod Jasmine Nešković, svoje čitanje poezije počela je Jovana Jaranović, predstavnica za kulturu ambasade Portugala u Srbiiji. Sami stihovi simbolišu pojam solidarnosti, koji je duboko utkan u evropsku kulturu. Danas je ono utkano i u evropsko zakonodavstvo građeno tokom decenija postojanja Evropske unije. Sada oni ostavljaju jednu optimističnu poruku i dobar uvod u večeri koje selde.

Sledeće onlajn poetsko veče otvara ambasador Finske u Srbiji, Kimo Lahdervita, 12. maja u 19 sati. On će pročitati odlomak iz finskog narodnog epa Kalevale. Iste večeri, poeziju Frederike Majroker na svom jeziku čitaće nam ataše ambasade Austrije u Srbiji, Adrien Fejks.

Od 20 sati slušamo bend Deep Steady iz Novog Sada. Večeras vas očekuje nešto drugačiji koncert, „Savremeni zvuci na klasičan način“, u organizaciji EU info kutka u Nišu.

Događaje pratite na našim stranicama:

https://www.facebook.com/euinfo.rs/

https://www.facebook.com/euipnovisad/

https://www.facebook.com/euipnis/