Foto: FoNet

Evropska komisija je danas odobrila dodatnu finansijsku podršku vrednu dva miliona evra za UNHCR, kojom će se obezbediti osnovne potrebe najranjivijih izbeglica i tražioca azila koji su sada na teritoriji Zapadnog Balkana. Ova humanitarna pomoć će omogućiti UNHCR-u da snabde 200,000 izbeglica toplom odećom za zimu i privremenim smeštajem i zaštitom u prihvatnim centrima u regionu.

„Kako se približava zima, najranjivijima je potrebna naša pomoć i solidarnost više nego ikada. Potrebno im je najosnovnije, poput hrane, skloništa, higijenskih potrepština, kao i hitna medicinska pomoć. Mi obezbeđujemo humanitarnu pomoć baš za to”, izjavio je Komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Kristos Stilijanides.

Tokom 2015. godine, Komisija je obezbedila humanitarnu pomoć u vrednosti od više od 8,74 miliona evra za Zapadni Balkan. Ova sredstva namenjena UNHCR-u su deo paketa pomoći vrednog 17 miliona evra, najavljenog 3. oktobra koji će pomoći Srbiji i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji da se izbore sa prilivom izbeglica.

Nakon napretka načinjenog posle prve video konferencije o izbegličkoj ruti preko Zapadnog Balkana i utvrđenih kontaktnih tačaka, održane posle sastanka lidera 25. oktobra, nova veo konferencija biće održana 4. novembra. Ova video konferencija biće prilika da se utvrdi činjenično stanje operativnih mera usvojenih prošle nedelje.