Festival evropskog filma završio je svoju putujuću godinu u dva vojvođanska grada, Subotici i Sremskoj Mitrovici, a na osnovu posećenosti pokazao je još jednom da građani žele da uživaju u autorskom evropskom filmu, iako je primat poslednjih godina već vidno uzeo komercijalni film.

Tokom pet dana trajanja festivala, u Art bioskopu Lifka u Subotici, publika je uživala u različitim evropskim žanrovima koji govore o univerzalnim temama odrastanja i migracija.

Zanimljivo je dodati da je domaćin ovogodišnjeg festivala, subotički Art bioskop Lifka, ove godine proslavio svoj 111. rođendan. Ime je dobio po Aleksandru Lifki, jednom od pionira kinematografije u centralnoj Evropi, koji se od 1900. osim prikazivanja filmova u svom putujućem bioskopu, bavio i snimanjem filmova, te komponovanjem filmske muzike, da bi 1911. otvorio ovaj prvi stalni bioskop u Subotici.

Zato je Festival evropskog filma održan upravo u ovom zanimljivom prostoru, a otvaranju je prisustvovao i Emanuele Žiofre, ambasador EU u Republici Srbiji, u okviru svoje posete severu Vojvodine.

Odmah nakon Subotice festival se preselio u Sremsku Mitrovicu, gde je publika, u Art klubu Centra za kulturu Sirmijumart, mogla da pogleda pet besplatnih projekcija.

Prikazana su neka od filmskih ostvarenja savremene evropske kinematografije i filmovi frankofonih autora. Festival je počeo filmom Loše pesme, a nastavili su da se nižu naslovi – Školski život, Oskar i Lili, Frans, da bi festival bio zatvoren projekcijom filma Aurora.

Ovogodišnji festival Evropskog filma u Vojvodini organizovao je EU info point iz Novog Sada u saradnji sa Francuskim institutom i drugim partnerima.

Festival evropskog filma deo je mreže Delegacija EU širom sveta. Danas više od 90 od 139 delegacija organizuje ovaj festival, čime se na planetarnom nivou prenosi kultura EU, njene vrednosti i priča.