U okviru ciklusa “Veštine roditeljstva za mentalno zdravlje dece i mladih“ u četvrtak (25. januar) sa početkom u 17.30 časova biće održana radionica na temu „Detabuizacija tema od važnosti za decu“.

Prijave su moguće preko linka.

U okviru ciklusa predavanja, kroz radioničarski rad sa roditeljima, do sada smo obradili teme regulisanja emocionalne ekspresije, negovanja samopoštovanja i samopouzdanja i razvoja otpornosti. Koncept radioničarskog rada sa roditeljima važan je za neprekidni rast i razvoj roditeljskih kompetencija na putu podrške razvoju dece i mladih. Predmet interesovanja prve tri radionica bile su veštine koje dokazano pomažu u izgradnji zdrave ličnosti mlade osobe kako bi bila kadra da svoje kapacitete razvije maksimalno u skladu sa okolnostima.

Završna radionica u ovom ciklusu predavanja, pod nazivom “Detabuizacija tema od važnosti za decu i mlade“ imaće zadatak da kroz interaktivni pristup, osvetljavanje problema i traženje rešenja kreativnim putem, pomogne roditeljima da na ispravan način razviju odnos prema temama koje su od ogromnog značaja za decu i mlade a koje smo kao društvo skloni da marginalizujemo i tabuiziramo. Takvim zatvorenim odnosom prema naizgled “škakljivim“ temama, zatvaramo i puteve komunikacije i poverenja sa decom i mladima čime pomažemo u generisanju brojnih problema u njihovom ponašanju.

Teme završnog radioničarskog rada sa roditeljima su seksualnost, ispoljavanje seksualnosti, emotivnost, rodna i seksualna ravnopravnost, seksualno i reproduktivno zdravlje, prijateljstvo, pripadnost grupama vršnjaka, funkcionalno uključivanje u život vršnjačke zajednice, afirmacija u vršnjačkoj zajednici i slično- Ove teme mogu da izazovu nelagodu kod roditelja ali istovremeno ističu nužnost neprekidnog stavljanja u fokus potrebe mladih. Ovakav pristup otvaranja i osvetljavanja realnih tema, ma koliko škakljive i delikatne bile, od presudnog je značaja za razvoj dobrog i stabilnog psihoemotivnog zdravlja dece i mladih.

Pozivamo dosadašnje učesnike naših radionica, kao i sve nove učesnike, da se priključe zajedničkom promišljanju, usavršavanju i afirmaciji tema od značaja za razvoj dece i mladih kroz završnu radionicu “Detabuizacija tema od važnosti za decu i mlade“.

Radionicu će voditi Ivana Vračkić, kognitivno-bihejvioralni psihoterapeut i Čedomir Šagrić, specijalista socijalne medicine i supspecijalista zdravstvenog vaspitanja.

Učešće je besplatno za sve učesnike i učesnice uz prethodnu registraciju. Broj mesta je ograničen.

Veštinama roditeljstva za mentalno zdravlje dece i mladih EU info kutak Niš baviće se i u narednom periodu pokrećući i druge važne teme u cilju jačanja kompetencija roditelja za aktivnu i efektivnu podršku deci i mladima tokom procesa telesnog i psiho-emotivnog razvoja.