EU info kutak Niš  organizator je radionice stripa „Strip protiv nasilja“ koju će voditi poznati strip autor Marko Stojanović. Radionica je namenjena deci uzrasta od 10 do 16 godina i biće održana u subotu 23. jula na lokaciji Kampa fabrike umetnika u Brzom Brodu od 11 do 12:30 časova.

Cilj radionice je da se mladi polaznici informišu i steknu praktična znanja izrade strip kaiša, koji je najosnovnija forma stripa, uvođenjem u izražavanje jezikom stripa kroz njegove bazične osnove. Tokom radionice, polaznici će imati priliku da kreiraju svoj strip u formi jednostavnog strip kaiša. Tema strip kaiša biće strip protiv nasilja, odnosno promovisanje nenasilnog rešavanje konflikta.

Marko Stojanović rođen je 17. maja 1978. godine u Leskovcu gde i danas živi i radi kao profesor engleskog jezika. Već dvadeset i dve godine crta stripove i prevodi ih („Hellboy”, „Hardboiled“, „Raptors“, „Sky Doll“). Glavni i odgovorni urednik je niškog strip časopisa Strip Pressing i idejni tvorac i suorganizator Balkanskih smotri mladih strip autora, najstarijeg i najmasovnijeg strip festivala na prostoru bivše SFRJ. Vodi Leskovačku školu stripa „Nikola Mitrović Kokan” od 1995. godine. Dobitnik je preko sedamdeset nagrada u sferi devete umetnosti, između ostalog prve nagrade Politikinog Zabavnika.

Stripovi kreirani tokom trajanja radionice biće izloženi u jednistvenom prostoru Kampa galerije evropske umetnosti koji se nalazi na lokaciji Fabrike umetnika u Brzom Brodu.

Učešće na radionici je besplatno. Zbog ograničenog broja mesta,  roditelji/staratelji koji žele da prijave decu za učešće na radionici  treba da popune formular koji se nalazi ispod, najkasnije do 22. jula  u 17 sati ili do popune kapaciteta.

PRIJAVNI FORMULAR


Kamp galerija evropske umetnosti otvorena je u okviru Festivala u prirodi „Bolji smo zajedno“ koji je u saradnji sa Fabrikom umetnika organizovao EU Info kutak Niš a u okviru obeležavanja Dana Evrope, 9. maja 2022. Ovaj zanimljiv i jedinstven prostor mesto je prezentacije i afirmacije evropske umetnosti kao i lokalnog stvaralaštva, sa posebnim akcentom na stvaralaštvo dece i mladih.