Napomena: Događaj je zbog vremenskih uslova pomeren na 30. septembar 2022.

Izbor prevoznog sredstva i puta koji svakodnevno prelazimo utiče na potrošnju vremena, materijalnih sredstava ali i na životnu sredinu.

Nije svejedno da li ćemo potrošiti pola sata ili 45 minuta na putu ka poslu ili školi. Postoje i druga pitanja koja možda zanemarujemo a tiču se našeg zdravlja, vazduha koji udišemo, zelenih površina i dobrobiti najmlađih.

U petak, 30. septembra od 12 časova smo u Bloku 19a, gde ćemo razgovarati sa učenicima Osnovne škole „Laza Kostić“, stanovnicima bloka, stručnjacima iz grada Beograda, Stalne konferencije gradova i opština i NVO “Moj lepi grad”. Razgovaraćemo o pametnim izborima koje svako može da učini kako bi uticaj na životnu sredinu bio manji, a bezbednost u saobraćaju i korist od infrastrukture bili veći.

Program počinje okupljanjem ispred ulaza broj 15 u Ulici Milentija Popovića, odakle krećemo u šetnju ka pripremljenom saobraćajnom poligonu gde ćemo zajedno sa učenicima provežbati najčešće situacije u saobraćaju. Nakon poligona će biti priređen i mini kviz na košarkaškom terenu u srcu bloka, gde će se održati i radionica sa izložbom i razgovor sa stručnjacima uz osveženje. Učesnici se pozivaju da uzmu aktivno učešće u radionici, postavljajući pitanja i deleći svoja iskustva.

Preduslov za inteligentnu urbanu mobilnost su prilazi, putevi, zelene površine, biciklističke staze, parkovi, osmišljeni i održavani u saradnji sa građanima. Gradskim službama je neophodna povratna informacija, kako bi rešenja bila potpuno prilagođena i bila u službi cele zajednice.

Za najmlađe je bitno da iz prve ruke saznaju koja je njihova uloga u saobraćaja, kako da se kreću najbezbednije i da u budućnosti budu odgovorni učesnici. Ako želimo da smanjimo zagađenje i podignemo svest o izazovima i rešenjima urbane mobilnosti, potrebno je da svi radimo zajedno.

Pridružite nam se! Događaj organizuju NVO Moj lepi grad, grad Beograd, delagacija EU u Srbiji i SKGO.

U Srbiji, 25 gradova i opština učestvuje u Evropskoj nedelji mobilnosti priređujući pešački dan bez automobila, promociju povezanosti brzom železnicom, vožnje biciklom, rolerima, električnim vozilima, radionice, izložbe, i druge manifestacije.

Manifestacija ima za cilj podsticanje nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima i promociju zdravih načina kretanja bez negativnog uticaja na životnu sredinu, pa je ovogodišnja tema „Bolja povezanost“ praćena sloganom „Krećimo se kvalitetnije“. Nacionalni koordinatori aktivnosti tokom Evropske nedelje mobilnosti 2022. u Srbiji su Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nakon manifestacije građanima ostaju trajna unapređenja saobraćajne infrastrukture – nove biciklističke staze, uređeni pešački prelazi, zone bez automobile, prilazi za osobe sa invaliditetom, mere za regulisanje brzine i bezbednosti saobraćaja, kao i druga pametna rešenja korisna za efikasnije kretanje uz smanjen uticaj na životnu sredinu. Ove nedelje mobilnosti sedam opština će ostvariti trajna unapređenja – Beograd, Čajetina, Niš, Užice, Kruševac, Pirot i Sombor.

Evropska nedelja mobilnosti jeste odlična prilika da se lokalne zajednice udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

Evropska nedelja mobilnosti jeste vodeća kampanja za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Kampanja promoviše promene u ponašanju u korist aktivne mobilnosti, javnog saobraćaja, i drugih čistih i inteligentnih saobraćajnih rešenja.

Svake godine je sve više gradova i opština učesnika, pa je sa svojom velikim medijskom atraktivnošću kampanja naširoko prepoznata kao vodeća snaga ka održivoj urbanoj mobilnosti u Evropi i šire.