Povodom šezdesetogodišnjice Evropa Nostre, pokretanja pilot-projekta Haba evropskog nasleđa i sastanka Saveta Evrope Nostra u Beogradu, Evropa Nostra i Evropa Nostra Srbija, su uz podršku Evropske unije, organizovali nekoliko važnih događaja u Beogradu, od kojih je najvažniji Beogradski forum za kulturno nasleđe (Belgrade Heritage Forum).

Na Forumu koji u Jugoslovenskoj kinoteci održan pod sloganom Razmisli, ponovo upotrebi, odbaci (Rethink, Reuse, Refuse), brojni stručnjaci iz Evrope i Srbije razgovarali su o  izazovima i problemima sa kojima se suočavamo u oblasti ugroženog nasleđa, a koje treba rešavati multisektorskim, održivim i holističkim pristupom.

Na otvaranju Beogradskog foruma za kulturno nasleđe, ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, u uvodnoj reči je istakao da kulturno nasleđe jača toleranciju, međusobno razumevanje, pomirenje, međukulturni i međuverski dijalog, i da ima snažan potencijal za ublažavanje društvenih tenzija i sprečavanje sukoba.

„Podržali smo očuvanje i rekonstrukciju brojnih objekata srpske kulturne baštine, kao što su Golubac, Fetislam i tvrđavu u Baču, sinagogu u Subotici, crkvu brvnaru u Jablanici, da spomenemo samo neke. EU će nastaviti da podržava i promoviše srpsko kulturno nasleđe – mi delimo istu istoriju, kulturu i, iskreno se nadam, zajedničku budućnost“, kazao je Žiofre i dodao da se trenutno u rekonstrukciji još nekoliko važnih lokaliteta baštine, kao što su pimnice u Rajcu i Rogljevu, Vizitorski centar u Feliks Romulijani, Mokranjčev muzej u Negotinu, Kraljeva vinarija na Oplencu, i drugo.“

Gosti Foruma su takođe obišli nekoliko važnih lokaliteta srpske kulturne baštine: arheološko nalazište Vinča Belo Brdo, Beogradsku tvrđavu koja je 2020. godine uvrštena na listu 7 najugroženijih spomenika kulture u Evropi, i Memorijalni kompleks Staro sajmište.

Ministarka za evropske integracije, Tanja Miščević, je istakla da je kulturna baština integralni deo našeg identiteta koji doprinosi unapređenju ne samo Srbije, već i Evrope.

„Jako važno pitanje je i pomoć koju u tom segmentu dobijamo. Ovde smo danas pomenuli nekoliko važnih elemenata te pomoći, kao što su Fetislam i tvrđava u Baču, Golubačka tvrđava, Vizitorski centar u Lepenskom viru, i razgovaramo i radimo dalje na pomoći i unapređenju drugih lokaliteta i elemenata kulturne baštine Srbije i na tome smo zahvalni“, istakla je Miščević.

Tokom Foruma, promovisani su principi postavljeni u FARO Konvenciji, inicijativi Novi evropski BauhausDeklaraciji iz Davosa ili Zelenoj knjizi o evropskom kulturnom nasleđu Evropa Nostre, da navedemo samo neke od međunarodnih pravnih instrumenata i standarda.

„Nasleđe može, pa čak i mora da ima različitu, veću, kritičku i ključnu ulogu u budućnosti. Sve naše nade su usmerene ka mlađim generacijama, kako ovde, tako i u svetu, da ostvare bolju i sigurniju budućnost. Moja generacija nije uspela u tome“, kazala je u uvodnoj reči predsednica Evropa Nostre Srbija, Irina Subotić.

Takođe, veče pred početak Foruma, u Kolarčevoj zadužbini, u saradnji sa Evropa Nostrom i uz podršku Delegacije EU u Srbiji, održan je koncert Orkestra mladih Evropske unije koji je posvećen mladima u Srbiji i poruci solidarnosti nakon nedavnih tragičnih događaja u školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu.

Zaštita i promocija kulturnog nasleđa, kao i podrška kreativnim industrijama, sastavni su deo misije EU u Srbiji. EU prepoznaje značaj koji srpsko kulturno nasleđe ima za Evropu i svet. Obnova Golubačke tvrđave, Franjevačkog samostana u Baču, Pirotskog Grada, sinagoge u Subotici, koja datira iz 1902, izgradnja Centra za posetioce u Lepenskom viru, rekonstrukcija Botaničke bašte „Jevremovac”, u Beogradu, obnova Narodnog pozorišta u Beogradu – neki su od najvažnijih projekata koje je EU finansirala u Srbiji. Republika Srbija učestvuje u programu „Kreativna Evropa” od 2014.