Muzika ima važnu ulogu u odrastanju dece i poboljšava uspeh u školi, pokazuju relevantna istraživanja, poput petogodišnje studije Univerziteta Južna Kalifornija.

Ona utiče na celokupni psihomotorni razvoj deteta, ali podstiče i intelektualni razvoj, poboljšava koncentraciju, pamćenje, uvežbava strpljenje, istrajnost i sposobnost izražavanja misli i emocija. Takođe, ona stimuliše delove mozga koji su povezani sa čitanjem, računanjem i razumevanjem, što je ključno za čitav dalji razvoj deteta, pogotovo u periodu školovanja.

Spajajući umetničku kreativnost i učenje, nova dečija radionica u organizaciji EU info kutka iz Novog Sada, zove se “Muzičke mozgalice”.

Poznata violinistkinja i muzička pedagoškinja, Gabriela Benak, kroz muziku razgovara sa decom od 7 do 12 godina. Kako kaže, ove muzičke mozgalice su namenjene svima, bez preduslova za muzičke sposobnosti.

“To su zapravo muzičke igre koje utiču na razvoj fine i krupne motorike, koordinaciju tela, pamćenja, procesa rešavanja problema, timskog rada, samopouzdanja, kreativnosti, obrade informacija, motivacije”, rekla je Benak.

Deca najbolje uče kroz igru, zato su radionice i koncipirane kao skup različitih igara baziranih na muzici. Muzika pomaže u komunikaciji i jačanju samopouzdanja deteta, a zajednička igra uz muziku pomaže njihovoj boljoj socijalizaciji.

Ova, prva u nizu, radionica održala se u Novosadskom dečijem kulturnom centru “Mlin”, a decembarska je već u pripremi.