Prirodne lepote i bogato nasleđe prošlosti opštine Bojnik i Pustorečkog kraja potencijali su koji mogu pokrenuti razvoj ove oblasti koja spada u devastirana područja Srbije. Unapređenje kapaciteta i infrastrukture su osnovni uslovi za dalji razvoj i ulaganja, a opština Bojnik je priliku za svoj put ka ekonomskom oporavku videla u prekograničnom povezivanju i saradnji sa partnerom iz Bugarske. U okviru Interreg IPA-CBC programa, opština Bojnik i bugarska opština Zemen realizovale su projekat „IMPRESS – Upravljanje investicijama za zaštitu kulturnog nasleđa u prekograničnom regionu“.

Svesne svojih razvojnih prilika, obe opštine su razvoj konkurentskih turističkih atrakcija koje vode diverzifikaciji turističkog proizvoda i ponude videle kao svoj put pozicioniranja na tržištu regionalne turističke ponude. Ovaj projekat je nastavak dobre prakse i ranije saradnje koja je uspostavljena pre nekoliko godina kada je preko IPA programa EU asfaltiran put u dužini od preko 3.000 metara od Ciglane u selu Pridvorica do Crkve Svetog Arhangela Gavrila u istom selu. Ovoga puta, krenulo se korak dalje, izvršeno je asfaltiranje  i popločavanje platoa kod Hale sportova u Bojniku i njegovo  osvetljenje i nabaka koncertne bine sa sistemom za ozvučenje i osvetljenje.

Posebno značajan aspekt ovog projekta predstavlja izrada interaktivne GIS mape koja pokriva područja obe opštine i locira najvažnije kulturno istorijske znamenitosti, kao i biciklističke rute kroz ova područja. Razvoj biciklističkog turizma dobra je prilika za predele poput Pustorečkog kraja da privuku ljubitelje prirode i istorije koji su u potrazi za otkrivanjem manje poznatih predela naše zemlje. Mapa izrađena ovim projektom bez sumnje doprinosi popularizaciji opštine Bojnik i olakšava putovanje onim biciklistima koji će uživati u području koje leži ispod Radan planine.

Razvoj ovog kraja zaista može zavisiti od valorizacije kulturno istorijske ponude, gastronomije i prirodnih bogatstava, ali je za razvoj važno i jačanje i razvoj kulture i stvaralaštva, pa je ovim projektom pokrenuta veoma važna slikarska kolonija u Bojniku i Pridvorici. Učesnici kolonije bili su slikari iz Paraćina, Jagodine, Niša, Leskovca, Vranja, Brestovca, ali, kao posebno važan aspekt ove kolonije, treba istaći učešće lokalne dece nadarene za slikanje, učenika  petog razreda Ive Jovic iz Međe i Luke Purenovića iz Donjeg Brijanja kao i učenice osmog razreda Ive Stojanović iz Pridvorice. Radovi sa ove kolonije predstavljeni su na izložbi u parterskom gradu u Bugarskoj, dok su radovi tamošnje kolonije prezentovani na izložbi u Bojniku.

Projekat poput ovog osnova je za dalji razvoj opštine, a prekogranične veze i zajednički rad na unapređenju turističke ponude, mogu predstavljati nadu u bolji život lokalnog stanovništva Bojnika i Pustorečkog kraja.

Interreg Program prekogranične saradnje Srbija – Bugarska je usvojen od strane Evropske Komisije u julu 2015. i finansira projekte vezane za razvoj održivog turizma, mlade i zaštitu životne sredine.

Programa pokriva srpske okruge: Borski, Zaječarski, Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski, i bugarske oblasti: Vidin, Montana, Vraca, Sofija, Pernik i Ćustendil.