Sadašnji trenutak za razvoj nauke i inovacija u Srbiji je odličan, a posle 11 godina, ponovo imamo Ministarstvo koje kombinuje nauku, tehnološki razvoj u inovacije, neki su od zaključaka sa prvog sastanka ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije dr Jelene Begović i ambasadora Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelea Žiofrea u Beogradu.

Žiofre je takođe naglasio da želi da kreira i drukčiju sliku Srbije, da se naša zemlja ne vezuje za krize, već da postane vidljiva tačka kada su u pitanju napori Vlade Srbije da se nauka razvije i krene u korak sa svetom.

”Želimo da radimo na tom polju sa Srbijom kao što je slučaj i u ostalim delatnostima, a inovacije su ključna tema za EU, kao i ekonomski izazovi koji je prate,” rekao je Žiofre.

On je izrazio zadovoljstvo što je na čelu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija ministarka koja pre svega sarađuje sa ministrom za visoko obrazovanje kada je u pitanju napredak nauke u Srbiji i zbog toga što su složni i što će zajedno raditi u interesu nauke i visokog obrazovanja.

Usaglasili su se da je procesu neophodna dobra komunikacija, ne samo sa ostalim institucijama i ministarstvima, već i sa građanima Srbije.

”Nauka može da uplaši ljude, zato je neophodno da radimo na boljoj komunikaciji sa građanima,” istakla je ministara dr Jelena Begović.

Ministarka Jelena Begović je naglasila da s obzirom na to da dolazi iz nauke, da se ona, između ostalog, zalaže i za bolji položaj istraživača i naučnika u Srbiji.

Ambasador EU je izrazio zadovoljstvo i divljenje u naporima i planovima za izgradnju naučnih centara u Srbiji, kao što je Institut Biosens, Bio4 kampus i Centar izvrsnosti u Kragujevcu. Pored toga, istakli su značaj mnogih projekata, među kojima je i veliki SAIGE projekat čiji je cilj da pre svega poboljša relevantnost i izvrsnost naučnih istraživanja, a kao drugo da unapredi inovativno preduzetništvo i pristup izvorima finansiranja za rast kompanija, tako da doprinese rastu i konkurentnosti srpske ekonomije.

EU je Srbiji pružila pomoć od 2001. godine od preko 250 miliona evra za promovisanje inovacija u privredne konkurentnosti u Srbiji, pomažući kako javnom tako i privatnom sektoru u zemlji. U okviru programa Evropske unije Horizont 2020 uloženo je 135 miliona evra kako bi naučnici i inovatori iz Srbije mogli da pokriju troškove istraživanja i razvoja. EU je takođe podržala Katapult akcelerator sa 10 miliona evra kako bi pomogla inovativnim kompanijama u usponu da dalje razvijaju svoje poslovanje. Konačno, EU je donirala 31,5 miliona evra Fondu za nauku Srbije u podršku istraživačima i istraživačkim ustanovama u javnom sektoru i promovisanju prelaska Srbije na ekonomiju zasnovanu na znanju.

”Volela bih da vidim Srbiju u Evropi koja je lider jer nauka ne poznaje granice i moramo zajedno da sarađujemo,” rekla je za kraj dr Jelena Begović.