Režim „Roming kao kod kuće“ stupio je na snagu danas na celom Zapadnom Balkanu. Od 1. jula svi troškovi rominga u regionu će biti ukinuti. Ovo je istorijsko dostignuće saradnje među ministarstvima telekomunikacija i nezavisnih regulatornih tela u regionu, uz podršku Evropske komisije, i odskočna daska u digitalnoj transformaciji regiona.  

„Ponosna sam na činjenicu da je Evropska unija podržala i posredovala u potpisivanju ovog sporazuma 2019. između svih ekonomija Zapadnog Balkana, po modelu režima „rominga kao kod kuće“ Evropske unije koji je takođe ukinuo naknade među državama članicama. Pokazavši političku volju da potpišu Sporazum, Srbija i region su pokazali vođstvo i političku rešenost da sarađuju i zajednički prevaziđu razlike, granice, barijere i lokdaun i postali su zagovornici istinske digitalne transformacije. Ovo je sjajan dan za sve u regionu i odlična prilika da ljudi ostanu povezani. Ponosna sam što je EU tome doprinela“, izjavila je otpravnica poslova i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar.

Koristi koje je ovaj sporazum doneo u prethodnim, postepenim fazama smanjenja cena od jula 2019. do danas su bile opipljive u celom regionu i dovele su do značajnog smanjenja cene rominga, prekograničnih poziva, slanja poruka i prenosa podataka, pružajući tako podršku i pojedinačnim korisnicima i privrednicima i operaterima i jačajući digitalnu povezanost unutar regiona. Na primer, tokom letovanja u Crnoj Gori 2018. godine, kačenje jedne fotografije na društvenim mrežama bi koštalo oko 600 dinara. Već narednog leta bi izašao oko 40 dinara, dok je od danas bez dodatnih troškova. Očekuje se da će današnje potpuno ukidanje naknada za roming dodatno olakšati komunikaciju i poslovanje u regionu.

Uspostavljanje zone besplatnog rominga je takođe značajan korak Zapadnog Balkana u usklađivanju sa principima i praksama digitalnog jedinstvenog tržišta EU. Naredni korak će biti priprema plana za smanjenje naknada za roming između država članica EU i Zapadnog Balkana.