Zimsko izdanje Komisijinog pregleda zaposlenosti i socijalnih kretanja u Evropi, koje je objavljeno danas, potvrđuje opšti pozitivni trend na tržištu rada.

Ukupna zaposlenost je dostigla novi rekord od 239,3 miliona zaposlenih u trećem kvartalu 2018. Najveći udeo novih poslova čine ugovori za stalno i poslovi sa punim radnim vremenom. U drugom kvartalu 2018, broj stalno zaposlenih je porastao za 2,7 miliona u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine. Stopa zaposlenosti je nastavila da raste ka cilju postavljenom za 2020. i dostigla je 73,2 odsto u drugom tromesečju 2018.

Marijan Tisen, komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage, izjavila je: „Ovaj izveštaj potvrđuje veoma dobar napredak na tržištu rada u EU. Ukupna zaposlenost je dostigla rekordnih 239 miliona zaposlenih. Nezaposlenost među mladima nastavlja da opada, ugovori za puno radno vreme se sve češće potpisuju. Približavamo se našem cilju stope zaposlenosti od 75 odsto u Evropskoj uniji do 2020. Iako su ovi trendovi pozitivni, i dalje smo suočeni sa određenim problemima. Broj sati rada je i dalje ispod vrhunca dostignutog 2008. Privredni rast opada, a sve veći nedostatak odgovarajućih veština prete da zakoče otvaranje radnih mesta. Da bismo postigli cilj inkluzivnije Evrope, moramo što pre da privedemo kraju važne zakonodavne inicijative – uključujući pravila o balansu između poslovnog i privatnog života i transparentnim i predvidljivim uslovima rada. Nacionalne reforme za koje se zalažemo u evropskom semestru moraju da se nastave. Na taj način ćemo osigurati da Evropski stub socijalnih prava postane stvarnost za sve.

Broj zaposlenih sa punim radnim vremenom je povećan za 2,3 miliona, dok je broj zaposlenih sa nepunim radnim vremenom ostao stabilan. Zapošljavanje u EU je povećano u svim sektorima osim u poljoprivredi u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine. Sektor usluga je zabeležio najveći rast: u trgovini je zaposleno 730.000 ljudi više, dok su ostale usluge zaposlile 1,8 miliona ljudi. Stopa nezaposlenosti je takođe nastavila da opada: u oktobru 2018. je iznosila 6,7 odsto u EU te 8,1 odsto u evro zoni, što znači da je smanjena za 0,7 procentnih poena u poređenju sa godinom za nama.

Integralni izveštaj pronađite ovde.