Ključevi 40 novosagrađenih stanova namenjenih izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske uručeni su porodicama u Vršcu.

“Ovo je veliki dan za svih 40 porodica  kojima smo danas uručili ključeve, dan kada su dobili svoj dom i konačno rešili stambeno pitanje. Godine neizvesnosti su iza njih, bili su prinuđeni da beže od progona i rata i prošli težak put”, rekla je komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević.

U okviru Regionalnog stambenog programa, korisnicima je do sada dodeljeno ukupno 6.770 stambenih rešenja. Evropska unija je najveći pojedinačni donator u okviru ovog programa.

Ukupna bruto površina zgrade je 2.866.60 m2, a vrednost radova iznosila je 1.226.547,01 evra.  Gradnja je trajala oko godinu dana, a upotrebna dozvola izdata je 5. septembra 2022. godine.

Događaju su prisustvovali Nataša Stanisavljević, Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca, Holger Šreder, predstavnik Evropske komisije, Elen Stie, v.d. ambasadora, Ambasada Kraljevine  Norveške u Srbiji, Nj.E. Jan Bratu, ambasador, šef Misije OEBS u Srbiji, Stefani Krauze, v.d. šefa Predstavništva UNHCR u Srbiji, Rainer Lovato, predstavnik Banke za razvoj Saveta Evrope,  Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, predstavnici drugih donatora, državnih i međunarodnih organizacija i institucija.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Podrška EU miru, pomirenju i dobrosusedskim odnosima u Srbiji dostigla je više od 300 miliona evra. Pomoć je usmerena na jačanje regionalne saradnje i stabilnosti, kao i rešavanje bilateralnih pitanja i nasleđa iz prošlosti. EU je osigurala 74 miliona evra za podršku stanovanju i zapošljavanju najugroženijih izbegličkih porodica i interno raseljenih osoba. Cilj regionalnog programa koji se sprovodi u ovom sektoru jeste poboljšanje kvaliteta života 74.000 ljudi, odnosno oko 27.000 porodica sa područja bivše Jugoslavije. Ukupni budžet procenjuje se na približno 584 miliona evra za petogodišnje razdoblje.

Takođe, i u oblasti migracija je Evropska unija najveći donator u Srbiji. Od 2015. godine, kada se Srbija suočila sa povećanim prilivom migranata, EU je Srbiji na raspolaganje stavila preko 130 miliona evra za pružanje humanitarne pomoći i zaštitu migranata, naročito dece, kao i za obezbeđivanje adekvatnih uslova u prihvatnim centrima i centrima za azil – u pogledu hrane, zdravstvene nege i obrazovanja.