Povodom Svetskog dana Roma EU info kutak Niš priređuje izložbu fotografija i tribinu „Romska kultura i njen doprinos interkulturalnosti u Srbiji“ koja će se održati 10. aprila 2023. od 12 do 13:30 časova u prostorijama kutka, Vožda Karađorđa 5.

Prisustvo tribini moguće je prijaviti popunjavanjem forme:

https://euinfo.civicatalyst.org/dan_roma

Izložba donosi arhivsku građu nastalu kroz višedecenijsko održavanje smotri kulturnih dostignuća Roma. Ove fotografije prikazuju bogatstvo umetničkog i kulturnog nasleđa Roma i njihovo izvođenje i prezentovanje u javnim prostorima kao primer interkulturalnosti. U okviru tribine, razgovaraćemo o mestu tradicije u kulturi Roma kao i odnosu prema modernizaciji i savremenim kulturnim praksama. Biće reči i o recepciji i vrednovanju romskog stvaralaštva i kulture kod većinske zajednice kao i o problemima reprezentacije romskog života u kulturi i stvaralaštvu većinske zajednice. Otkrićemo i na koji način romski imidž može da bude šansa za novo pronalaženje i reinvenciju romske kulture i na koji način projekti poput projekta ROJAZE (Roma Jazzing Europe) Nišvil Fondacije doprinose ovim procesima.

Učesnici tribine biće:

Osman Balić, direktor YUROM Centra i predsednik Lige Roma;

Dragan Todorović, doktor sociologije sociolog manjinskih identiteta, sociolog religije i romolog, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu;

Željko Ljubić – Piti, muzičar i pisac, član tima Nišvil džez festivala i Rojaze tima iz Srbije;

Ovaj događaj deo je proslave Međunarodnog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila.

Podrška Evropske unije društvenom uključivanju, obrazovanju i zapošljavanju vredna je 91 milion evra, od 2014. do danas. Sredstva namenjena sektoru društvenog uključivanja koriste se za poboljšanje sistema socijalne zaštite, povećanje stope zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije pri zapošljavanju i brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada.

EU podržava projekte u Srbiji koji imaju za cilj pravedniji pristup osnovnim socijalnim uslugama, bolju zdravstvenu zaštitu, uključenost svih grupa na tržištu rada, visoku stopu zaposlenosti i bolju zaštitu prava radnika.