Godinu koju ćemo pamtiti po tome što je Novi Sad bio nosilac titule Evropska prestonica kulture, ispraćamo u velikom stilu, spektakularnom izložbom „Mileva: Mi smo stena“ autora Dušana Jovovića, otvorenoj u obnovljenom prostoru Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Izložba prikazuje spoj virtuelne umetnosti i nauke, kroz upoznavanja sa privatnim i javnim životom srpske naučnice.

Zvanično otvaranje izložbe za sve posetioce jeste 31. decembra, uz nastupe velikih muzičkih imena.

“Mileva“ je svečano predstavljena prvo visokim državnim zvanicama, gostima iz inostranstva i partnerima projekta, uz pozorišni performans, muzički program ispred zgrade Muzeja, kao i vizuelni spektakl na samoj zgradi i tematsko mapiranje posvećeno velikoj naučnici.

“Ovo je značajan kulturni događaj, koji predstavlja omaž našoj sugrađanki, ženi koja je ostavila dubok trag u istoriji nauke. Zahvaljujući autoru Dušanu Jovoviću, koji je upotrebljavao savremenu tehnologiju, uspeo je da njeno stvaralaštvo lako i jasno bude predstavljeno najširoj javnosti. Takođe, u okviru ovog projekta adaptiran je izložbeni prostor od 1200 m2 Muzeja Grada Novog Sada, koji i nakon izložbe ostaje legat Novom Sadu za neke nove postavke“, rekao je na otvaranju Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada.

Ministarka kulture Maja Gojković dodala je na otvaranju da ta izložba predstavlja novi pogled na život i rad Mileve Marić Ajnštajn, ali i na „ono što je bilo skriveno godinama i vekovima“ o njenoj pravoj ulozi i njenom doprinosu svetskoj nauci.

 

„Mileva“ je realizovana u okviru projekta „Znamenite žene u nauci i kulturi: dizajniranje iskustva kroz zajedničku turističku rutu i proizvod“, koji sufinansira Evropska unija, u okviru IPA Interreg prekograničnog programa Mađarska – Srbija, a u cilju bolje prekogranične turističke ponude Mađarske i Srbije. Stvorena je zajednička turistička ruta koja povećava broj posetilaca, poboljšava turistički doživljaj i promoviše kulturno nasleđe koje se odnosi na znamenite žene u nauci i kulturi.

Ruta započinje u Novom Sadu, a završava se u Segedinu, povezujući na taj način važna mesta, muzeje i galerije koja su povezana sa životom i radom znamenitih žena. Pored ove izložbe tu su i izložba posvećena trima važnim ženskim figurama – fotografkinji Manci Bek, slikarki Nani Kukovec i bibliotekarki Agoti Fišhof u Segedinu. Kroz projekat je izrađen Strateški dokument turističke rute, mobilna aplikacija rute i mobilna aplikacija za izložbu, kao i veb platforma sa turističkom rutom.