Šabac – Nova sportska hala za nove uspehe

0

Svako ko dolazi iz Šapca reći će da je Sokolski dom kultna zgrada u tom gradu. «Sokolana» kako je popularno zovu, za građane Šapca više je od sportskog objekta. Za nju vežu uspomene na važne događaje i uspehe šabačkih sportista kao i mesto na kojem se oduvek okupljaju mladi. Ovde su počinjali mnogi. Tu je bila sekcija gimnastike, tu je počeo uspon srpske odbojke i ženskog rukometa. Iz Sokolane do prvaka sveta, došli su rukometaši Metaloplastike, među njima i Đorđe Rašić, bivši levi bek zlatne generacije Šabačkog rukometa, poznatije u narodu kao „šabački vanzemaljci”.

 „Moja karijera i čitav život počeli su u Sokolcu. Trenirali smo po snegu, ledu, suncu, kiši. Nije bilo situacije u kojoj bi se trening propustio. Počeo sam kao igrač, a nastavio kao trener. To je kultni objekat u Šapcu gde su svi sportovi počinjali. To je istorijski spomenik neprocenjive vrednosti i dok o tome pričam sav se naježim“, priča Đoka Rašić.

Sokolski dom je izgrađen dobrovoljnim prilozima građana, donacijama grada i države, a svečano ga je 1934. otvorio srpski kralj Aleksandar Karađorđević. Za mnoge Šapčane, ovaj objekat je postao centar sportskog i društvenog života, a 2005. proglašena je za spomenik kulture. Nekada jedino mesto u Šapcu gde su se dešavali sportski događaji nije bilo u funkciji sve do ove godine. 

Stari izgled Sokolani vraćen je zahvaljujući podršci Evropske unije (EU) preko razvojnog programa EU PRO. Za rekonstrukciju zgrade koja obuhvata unutrašnje, elektro i mašinske radove, rekonstrukciju sistema za grejanje i fasadu, EU je dala 150.000 evra, a deo novca obezbeđena iz gradskog budžeta.

Tako je Šapčanima konačno vraćena sala sa tradicijom na koju mgu biti ponosni, kako zbog svih osvojenih medalja, tako i zbog uslova koji su temelj budućim uspesima. Tome svedoči i porodična priča nekadašnjeg „šabačkog vanzemljca“, Đoke Rašića. Ljubav prema sportu preneo je na svoju decu. U istoj dvorani igrao je košarku sa sinom Aleksandrom, nekadašnjim reprezentativcem Srbije i Davidom koji je krenuo očevim stopama kao levi bek srpske rukomente reprezentacije. 

 „Sada kada je zgrada ovako fantastično obnovljena dolaziću ovde sa svojim unucima. Zamislite to su tri generacije u Sokolskom domu. Danas se deca slabije bave fizičkom aktivnošću. Sećam se kada sam ja bio dete, to je bilo – leba i masi, pa trening i tako ceo dan. Ipak, sve sam učinio da moji zavole sport. Nije važno da li će se profesionalno baviti njim, već zbog zdravlja, tuge, sreće, suza i radosti“, objašnjava Đoka.

Bolji uslovi za sportske i društvene aktivnosti novih generacija samo su jedna strana medalje, jer rekonstruisana Sokolana doprinosi pre svega  očuvanju tradicije i sećanja na uspešne sportiste koji su prve sportske korake napravili na njegovim terenima. 

Projekat Rekonstrukcije zgrade Sokolskog doma u Šapcu finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

*Evropska nedelja sporta je događaj pokrenut od strane Evropske komisije, kako bi se ukazalo na značaj sporta, fizičke aktivnosti i zdravih stilova života. Pod sloganom „Budi aktivan“ Evropska nedelja sporta obeležava se od 23. do 30. septembra, nizom manifestacija na otvorenom prostoru, u cilju promocije sporta, a ove godine i uz obaveznu primenu svih mera zaštite u aktuelnoj pandemiji.

Podeli

Comments are closed.