U nastojanju da unaprede ekološke standarde i podrže održive inicijative, Pokret gorana Novog Sada udružio se sa lokalnim nevladinim organizacijama iz Temerina, kao i sa Opštinom Temerin u projektu „Šuma zove na akciju„.

Događaj je organizovan tokom vikenda na Stazi zdravlja na Bečejskom putu, i predstavlja nastavak višegodišnjeg projekta koji ima za cilj sadnju šumskog zaštitnog pojasa.

Projekat je deo šireg Ekosistem programa – podrška reformama u zaštiti životne sredine, koji Pokret gorana sprovodi sa Mladim istraživači Srbije uz finansijsku podršku Švedske. Lokalna zajednica pridružila se ovoj inicijativi s namerom da aktivno doprinese očuvanju životne sredine i stvaranju održivijeg lokalnog okruženja.

Evropska unija je podržala ovu aktivnost, a na samoj akciji je učestvovao Antoan Avinjon, menadžer programa za životnu sredinu i klimatske promene u Delegaciji EU.

“Delegacija Evropske unije u Srbiji svesrdno nastavlja da podržava Srbiju u zaštiti životne sredine, uključujući projekte i akcije ovog tipa“, istakao je Avinjon.

Okupljenima se obratila i Dušica Milenković, koordinatorka projekta, i istakla značaj saradnje lokalnih zajednica u ostvarivanju održivih ciljeva.

U okviru akcije, predstavnici institucija i organizacija u Temerinu pridružili se građanima i aktivistima u sadnji 220 sadnica jablana. Ovaj korak predstavlja nastavak uspešne sadnje 200 sadnica platana, javora, katalpi i lipa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU info point Novi Sad (@euinfons)

Uz Pokret gorana Novog Sada, Pokret gorana Vojvodine i Dečiju ekološku akademiju, priključili su se i građani i aktivisti sa područja Opštine Temerin, kao što su Ekološka inicijativa Temerin, Kancelarija za mlade, Društvo prijatelja bašte, Odred izviđača Temerin, Lovačko udruženje Fazan i Crveni Krst.

Osim lokalnih preduzeća, akciju podržavaju i javna preduzeća JKP Temerin i Vatrogasni savez, pružajući logističku podršku i olakšavajući sprovođenje sadnje šumskog zaštitnog pojasa.

Projekat realizuju članice mreže “Pošumimo Vojvodinu” – Pokret gorana Novog Sada i udruženja Dečija ekološka akademija, Ekološki pokret Vrbasa i Ruralni centar Sova.

Nabavka sadnica obezbeđena je uz podršku Evropske unije kroz projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB).